Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvati, ne žurite u eurozonu!'

Krugman: Noćna mora mi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman održao je predavanje u Rovinju na temu 'Izazovi ekonomske krize'.

Krugman je poručio Hrvatima da se ne žure s uvođenjem eura. 'Uvođenje eura bila je greška, ali njegova propast bila bi još gora', poručio je Krugman iz Rovinja. Istaknuo je i kako nije previše upoznat s Hrvatskom, ali da inače zemlje na periferiji Europe nemaju previše manevarskog prostora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Osvrnuo se i na situaciju u Španjolskoj te je rekao kako se protivi preoštrim mjerama štednje. 'Prevelikom štednjom se pojačava kriza', zaključio je Krugman. 'Imam dvije noćne more: jedna je da se probudim kao predsjednik sveučilišta, koji ima samo odgovornosti bez ovlasti, a drugi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije. Tu se nema što puno učiniti, to je dugotrajni proces patnje', rekao je Krugman.

'Eurozona je u velikoj zbrci i najbolje bi bilo vratiti se natrag u 1992. godinu, ali to je sada nemoguće. Propast eurozone bi ipak bila najgora opcija, ali ključne odluke bit će donesene u Berlinu i Frankfurtu, procjenjuje Krugman. Kad je riječ o ulasku u eurozonu, Krugman savjetuje Hrvatskoj da ne žuri, već da pričeka godinu-dvije, dok se stanje oko zajedničke europske valute ne razbistri.

Ponovivši svoje kritike stroge štednje koju zastupaju posebno Njemačka i Nizozemska, Krugman je ipak izrazio optimizam zbog odlučnih mjera aktivne monetarne politike predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija. 'Svi razumiju da bi propast eura bila katastrofalna, jer je Europska unija više od ekonomije, zato eurozona ne smije propasti', zaključio je Krugman.

Predavanje Paula Krugmana u rovinjskom hotelu Lone pratilo je više od 600 uglednika, među kojima veliki broj ljudi iz akademske i poslovne zajednice. 'Impresioniran sam Rovinjom i Hrvatskom i želim se ovdje vratiti sa svojom suprugom. Već sam joj poslao sliku grada. Prekrasan hotel i impresivna obala', izjavio je Krugman nakon predavanja.
 

Proslavljeni nobelovac u Rovinj je privukao hrvatsku poslovnu i političku elitu. U publici su se tiskali gotovo svi s kojima se računa na putu hrvatskog izlaska iz recesije - od vodećih bankara, do Vladinog izaslanstva predvođenog prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem.

'Nama je rješenje i Europska unija uz sve te probleme i eurozona. Brzina, dinamika, naravno to je nešto posve drugo. Što se tiče prognoza rasta, vidjeli ste i sami svi su prognozirali 8. mjesec pad industrijske proizvodnje i to u rasponima od 2 i pol, tri i pol posto. Imali smo rast od 0,6 posto. To je posljedica činjenice da se svih ovih mjeseci sustavno za to stvaraju pretpostavke', izjavio je Čačić.

Krugman je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio 2008. godine za svoj doprinos novoj teoriji trgovine. Profesor je ekonomije i međunarodnih odnosa na američkom sveučilištu Princeton te je autor ili urednik više od 20 knjiga i nekoliko stotina stručnih članaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene