Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova Ljubljanska banka (NLB) donijela je uz suglasnost slovenske vlade odluku o prodaji svojih dionica koncernu Agrokor, objavili su slovenski mediji.


Slovenski radio, koji se poziva na neslužbene navode, tvrdi da se je NLB u četvrtak kao prva u članica u konzorciju koji je pregovarao s Agrokorom o prodaji ukupno 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca odlučila na potpisivanje ugovora, uz odobrenje vlade.

Vezani članci Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Slovenski vrhovni sud: Dionice Mercatora moraju odmah biti vraćene Agrokoru Slika nije dostupna Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki

Da je NLB kao banka u vlasništvu države uz privolu vlade potpisala ugovor o prodaji svojih dionica Agrokoru javlja i ljubljansko 'Delo', uz ocjenu da će se s prodajom sada vjerojatnu suglasiti i ostali članovi prodajnog konzorcija sastavljenog od banaka i skupine Pivovarne Laško (PL) čiji nadzorni odbor prema očekivanju odluku treba donijeti danas.

>>Odluku o Mercatorovim dionicama donijet će dioničari NLB-a

Predsjednik nadzornog odbora PL-a Vladimir Malenkovič izjavio je ujutro za slovenski radio da su 'pred teškom zadaćom' i da će na osnovi obimne dokumentacije odvagnuti među razlozima za i protiv prodaje, no da su banke vjerovnici još 2010. godine preporučile Pivovarni Laško prodaju Mercatorovih dionica kao nestrateške investicije.

'Delo' javlja da je Agrokor u završnim pregovorima vlasnicima ponudio 120 eura po dionici Mercatora, te da bi prema tome ako ga u cijelosti preuzme vlasnici dobili ukupno 450 milijuna eura.

'Snažno podržavamo Agrokor i njegovo preuzimanje Mercatora', rekao je u razgovoru za 'Delo' Axel Reiserer iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Financijski analitičar Andraž Grahek izjavio je za Slovenski radio da u nekoliko idućih dana još ne očekuje potpisivanje konačnog ugovora o prodaj Mercatora Agrokoru. Ako do realizacije posla ne bi došlo, onda bi vjerovnici Mercatora koji je lani poslovao s gubitkom vjerojatno zahtijevali da on bude dokapitaliziran, ocijenio je Grahek. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook