Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hit u inozemstvu

VIDEO Strojevi kojima su naši poduzetnici osvojili svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjajna gospodarska priča dolazi iz Podravine. Tvrtka koja se bavi proizvodnjom opreme za održavanje prometnica i gradova svoje proizvode izvozi po cijelom svijetu.

Njihove gradske čistilice osvajaju svijet.  Prepoznali su nedostatke konkurencije i potrebe kupca, te na tržište, između ostalog, plasirali Muvo. Riječ je o metar i 30 centimetara širokom i 80 konja jakom vozilu koje se može zavući u najuže gradske ulice.

Pročitajte i ovo Ilustracija U malo više od dvije godine Direktor iz Preloga oštetio tvrtku za više od dva milijuna eura: Novac sebi isplaćivao na račun Slika nije dostupna Bolja Hrvatska O ovim mladim ljudima piše i New York Times

'To je jedino vozilo u svijetu koje ima poprečno postavljen motor i prednju usisnu cijev za četke čistilice. To je bilo vrlo teško izvesti, ali je korisno', rekao je Frane Franičević, predsjednik uprave tvrtke Rasco.

>>I to je moguće u Hrvatskoj: 25 tisuća kuna za dijete, besplatni vrtić, škola, prijevoz...

Stoga se vidjeti može na norveškim ulicama i munchenskom aerodromu. Unatoč krizi, tvrtki iz Kalinovca u posljednjih 5 godina izvoz je vrtoglav. 'Tajna je u neprestanom ulaganju u kadrove, tehnologiju i tržišta', dodao je Franičević.

Oslanjaju se na domaće snage. Njihov kadar čini velika grupa mladih inženjera. Nakon prakse zaposlili su Marka Šadeka koji je zadovoljan poslom. 'Nakon prakse su me zaposlili, sad radim tu već 6 godina, a dva puta sam već napredovao i meni je dobro', rekao je Marko.

Kooperanti su im hrvatske tvrtke, repromaterijal uglavnom s domaćeg tržišta. Danas izvoze na 28 europskih, ali ulaze i na tržište Kine, Kazahstana. Inovativnost, domaća pamet, dobar izvozni proizvod - tri su elementa koja su ovoj tvrtki osigurala uspjeh. Želimo li pokrenuti gospodarstvo primjeniti bi ih trebali i ostali, ali naravno i država mora imati sluha za poduzetnike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene