Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi Osječani spašavaju jedni druge od zlostavljanja na internetu. Osječka policija dobila je veliko pojačanje-30 web detektiva i to osnovnoškolaca.


Web detektivi obučeni su da prepoznaju zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djece na internetu. Neprimjeren sadržaj na kojega naiđu oni prosljeđuju Centru za zlostavljanu djecu, a Centar obavještava policiju.

'Roditelji nisu svjesni koliko njihova djeca znaju, koliko barataju, kojom lakoćom otvaraju stranice. Mi stariji koji nismo odrasli s tom tehnologijom, ne možemo znati što se tu sve može', kaže Darko Ćurković iz PU osječko baranjske.

>> Jeste li sigurni da ste zaštitili podatke? 'Ono što objavite na internetu, prati vas CIJELI ŽIVOT'

Djeca su na internetu i publika i žrtve zlostavljanja, ali i zlostavljači. Vršnjačko nasilje prošireno je internetom. Zato je policija odlučila uključiti djecu u ovaj projekt jer oni najbolje znaju na koje stranice idu njihovi vršnjaci. Isto tako vršnjaci će se njima prvima povjeriti ako im se nešto loše dogodi na internetu.

'Kad idem na Internet, što god vidim, neprimjeren neki sadržaj, zlostavljanje, vrijeđanje to prijavim na stranici web detektiva i to se pokuša riješiti', kaže web detektiv Matija Pavičić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook