Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jasno su dali do znanja

Nijemci se raspisali o izborima u Hrvatskoj: Istaknuli negativne strane Milanovića i Plenkovića, a posebno jedan detalj

Andrej Plenković i Zoran Milanović
Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: Josko Ponos/Cropix
Političku dramu u Hrvatskoj popratili su i njemački mediji, iako samo usput. No, naglasili su kako su se Zoran Milanović i Andrej Plenković negativno istaknuli - prvi s proruskim stavovima, a potonji zbog spornog zakona o medijima.

Ono što su svi mediji istaknuli je neobičan datum za parlamentarne izbore koji pada usred tjedna.

Mediji špekuliraju navodeći kako bi odabir ovog datuma i proglašenje te izborne srijede neradnim danom, moglo utjecati na bolju izlaznost. Nedjeljom stanovnici "jadranske zemlje" Hrvatske obično, kako se zaključuje, odlaze na izlete pa je zato i izlaznost vikendom manja, piše Deutsche Welle.

Osim toga, njemački mediji nisu propustili izvijestiti o negativnim stranama konkurenata na parlamentarnim izborima.

"U kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Milanović se u nekoliko navrata izjasnio proruski", navodi Stuttgarter Zeitung.

Pročitajte i ovo Slavi se dan svetog Patrika - 4 slavlja diljem svijeta Zazelenila se rijeka u Chicagu: Slavi se dan svetog Patrika

Što se tiče Plenkovića osvrnuli su se na njegove politike i sporni zakon Lex AP, a navodi i njegovo odbijanje pune suradnje s uredom Europskog državnog odvjetništva.

"Plenković je u nekoliko navrata jasno dao do znanja da neće u punom obimu surađivati s Europskim državnim odvjetništvom koje istražuje korupcijske afere povezane s EU sredstvima", piše agencija Dpa.

U istom tonu se spominje i njegovo inzistiranje na postavljanju na mjesto državnog odvjetnika osobe kojoj se predbacuje prisnost s političarima osumnjičenima za korupciju, javio je DW.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene