Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava bez kancelarke

Poruka službenom Zagrebu: Merkel NE DOLAZI na proslavu 'zbog nedostatka vremena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel, njemačka kancelarka te najmoćnija političarka svijeta 30. lipnja ne dolazi u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u EU.

Angela Merkel je, kako je potvrđeno iz Ureda savezne kancelarke, otkazala svoj dolazak u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u zadnja 24 sata. Poslijepodne je Vlada i službeno potvrdila tu informaciju, objavivši da je obavijest dobila u utorak. 'Jučer je Uredu predsjednika Vlade potvrđeno iz Ureda savezne kancelarke Angele Merkel da, zbog drugih obaveza, ona neće moći 30. lipnja, prisustvovati središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu', stoji u kratkom priopćenju iz Vlade.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

No, nema sumnje da je njezin nedolazak i poruka službenom Zagrebu što se tiče zakona kojim bi se europski uhidbeni nalog ograničio na razdoblje od 2002. godine. A time je, smatraju mnogi, izbjegnuta mogućnost da se Njemačkoj izruči Josip Perković protiv kojeg se u Njemačkoj vodi proces zbog ubojstava hrvatskih disidenata tijekom komunizma.

Ne dolazi 'zbog nedostatka vremena', Njemačku će predstavljati ministar vanjskih poslova

Predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade također je danas potvrdio da kancelarka neće nazočiti svečanoj proslavi u Zagrebu. Prema njegovim riječima, Merkel je otkazala planirani dolazak na proslavu 'zbog nedostatka vremena'. Njemačku će na svečanosti 30. lipnja u Zagrebu umjesto nje predstavljati državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link.

>> Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem!

Podsjetimo, zakon je u zadnjim minutama ulaska u Europsku uniju poslan na usvajanje u Sabor, a prije sedam dana zastupnici nisu glasali o istom. Ponovno bi se trebalo glasati u petak.

Što će Angela Merkel poručiti Zoranu Milanovću?

Premijer Zoran Milanović će, osim odbijenice njemačke kancelarke, imati mogućnost s njom, istina neformalno, razgovarati sutra na summitu lidera EU u Bruxellesu. To je posljednji summit na kojem je Hrvatska promatrač jer od 1. srpnja počinje odlučivati i ima pravo glasa u Bruxellesu.

Podsjetimo, Njemačka od Hrvatske traži izručenje Josipa Perkovića osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Prema najavama, nalog za Perkovićevo uhićenje trebalo bi stići u Hrvatsku 1. srpnja, prvog dana članstva u EU. No, Hrvatska odbija Perkovićevo izručenje i traži da mu se sudi u Hrvatskoj.

>> Tko sve dolazi na proslavu ulaska Hrvatske u EU!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene