Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radne dozvole za Hrvate ukinut će se 1. srpnja ove godine, neslužbeno se doznaje od izvora iz redova CDU.


Klaus-Peter Wilschom, zastupnik Bundestaga iz redova CDU-a, neslužbeno je rekao kako će Njemačka radne dozvole za Hrvate ukinuti s 1. srpnjom ove godine, piše Croexpress.

Vezani članci Hrvatska predsjednica u posjetu Švicarskoj (Foto: Ured Predsjednice) Uskoro ukidanje dozvola za rad hrvatskim radnicima u Švicarskoj? ''Hrvatski iseljenici iznimno se dobro integriraju u švicarsko društvo'' Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL) Ovorena još jedna vrata: Hrvati će se za koji dan moći bez radne dozvole zaposliti u još jednoj zemlji EU-a

U neslužbenom razgovoru za taj portal, potvrdio je da je politička odluka donesena te da se čeka da prođe parlamentarnu proceduru u koju će biti upućena pod brojem 242. Odluka o ukidanju, tvrdi Wilsch, bit će donesena u lipnju.

Njemačka je dužna odluku o produljenju ili ukidanju radnih dozvola za Hrvate donijeti do 30. lipnja 2015. Odluka tada može biti produljenje ili ukidanje radnih dozvola na razdoblje od iduće 3 godine, do 1. srpnja 2018.

Ove godine u Njemačku otišlo 30 tisuća Hrvata!

Ako se radne dozvole ukinu, ovaj datum za Hrvate će biti nevažan. Ako se pak dogodi da se radne dozvole ipak ne ukinu, do 30. lipnja 2018. morat će se odlučiti hoće li se ograničenje zapošljavanja produljiti za još dvije godine (model 2+3+2), kao što je bilo u slučaju Rumunjske i Bugarske.

Ranije je već Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, potvrdio da će se on i njegovi stranački kolege zalagati za ukidanje radnih dozvola. Kako je u Njemačkoj na vlasti velika koalicija CDU/CSU/SPD, ako su iz dvije velike stranke odlučili da se radne dozvole za Hrvate ukidaju, nema sumnje da će takva odluka proći i izglasavanje u Bundestagum, zaključuje Croexpress.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook