Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nizozemci odlučni

Nizozemska veleposlanica: Split nije izolirani incident, tražimo stroži monitoring

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić ne slaže se s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom koji je rekao kako je nasilje na Gay Prideu u Splitu bio 'izoliran incident'.

'Nisam sretan zbog tog incidenta, ali takvih izgreda ima u svim članicama i nije pošteno da predstavnici zemlje u kojoj se stvara negativno ozračje protiv EU-a spriječavaju i kritiziraju ulazak Hrvatske. Treba biti razuman, objektivan i ne zlorabiti ovakve incidente protiv Hrvatske', kazao je jučer Hannes Swoboda referirajući se na kritike Nizozemske vlade upućene Hrvatskoj i njihovu zahtjevu za monitoring, tj. 'pozorno praćenje ispunjavanja hrvatskih obveza'.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Procijenjena je na 100 milijuna eura Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos

Nizozemska veleposlanica s Pantovčaka je nakon sastanka  s predsjednikom  Josipovićem ponovila kritike na hrvatski račun. 'Oni koji kažu da je Split bio izolirani incident, njima bih savjetovala da pogledaju reakcije koje su proizašle iz tog događaja pa će onda imati bolju sliku', kazala je kazala je Ronner Grubačić.

Nizozemska veleposlanica je kazala kako je s predsjednikom razgovarala o ulasku Hrvatske u EU, što kako je rekla Nizozemska u potpunosti podržava, no dodala je i kako je Europska unija zajednica vrijednosti, između ostalih i 'nediskriminacije i slobode prosvjedovanja'. 'U Bruxellesu se trenutno vode rasprave o završetku pregovora i stav Nizozemske i još nekih članica unije je da je monitoring potreban i nakon završetka pregovora', zaključila je.

Upitana što očekuje od zagrebačkog Gay Pridea u subotu, veleposlanica Nizozemske je kazala kako to prepušta hrvatskim vlastima. Kritike iz Nizozemske su očekivane, a zahtjeve za pojačanim monitorngom treba promatrati i u kontekstu činjenice da se događaju u danima kada se utvrđuju kriteriji za monitoring nad Hrvatskom do ulaska u EU. S obzirom na poruku nizozemske veleposlanice kako Hrvatska ipak još nije završila poglavlje pravosuđa i kako se treba strpjeti - svašta bi se još moglo politički 'zakuhati'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene