Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo zašto

Niže režije NISU bajka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskustva onih koji imaju novu fasadu, prozore, solarne kolektore - to i potvrđuju. Reći ćete, treba to i platiti - i nećete pogriješiti.

No, baš zato sada država plaća i do 80 posto ukupnog iznosa. Stanari štede, a država ispunjava obvezu da će do 2020. smanjiti nerazumno trošenje energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Slika nije dostupna Struja, plin, voda... Hrvatska šesta po skupoći u svijetu!

Svaka zraka sunca na ovim kolektorima, obitelji Ferenčak donosi uštede. Pomoću njih dobivaju toplu vodu.

'Nema nekih troškova održavanja. Isplati se. Vama će se činiti malo, ali uštedi se oko 800, 900 kn godišnje, samo za pripremu tople vode', rekao je Darko Ferenčak, korisnik poticaja za solarne kolektore.

'Dovoljan je jedan dan, da se ugrije vode za tri četiri dana', dodaje Ferenčak. Cijeli sustav stoji 20 tisuća kuna. Darko je svoj platio nešto više od 6 tisuća zahvaljujući državnim poticajima.

S državnim poticajima možete promijeniti prozore, fasadu, ugraditi solarne kolektore i za sve to možete dobiti subvenciju od 50 do 80 posto iznosa. Ovisno o mjestu na kojem živite.

Poticaji se mogu dobiti u 11 županija, 69 gradova i 100 općina. 'Ove godine smo odobrili financiranje u iznosu od 160 milijuna kuna, ova odobrena sredstva će biti dostatno za otprilike 6 tisuća kućanstava', rekla je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost, u Dnevniku NoveTV.

Zašto su se tisuće hrvatskih obitelji odlučile za ovaj projekt?

Pomama za ovim potporama vlada u Krapinsko-zagorskoj županiji. U ovom trenutku akutalan je natječaj za obnovljive izvore energije, poput kolektora gospodina Ferenčaka.

'Moram reći da smo mi proceduru pojednostavnili, za samu prijavu na natječaj je dovoljno pet dokumenata. Kopija osobne, popunjeni obrazac, zemljišno knjižni izvadak i građevinska dozvola i potvrda o prebivalištu', pojašnjava Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana.

Kriteriji bodovanja ovise o broju ukućana i trenutačnom stanju kuće. Primjerice, za fasade i stolariju... 'Prednosti imaju oni koji imaju lošije stanje, koji nemaju nikakvu fasadu, koji imaju stare derutne prozore s jednostrukim staklom', kaže Bukarica.

Vlada je danas donijela zakon kojim će ove mjere biti proširene. Jedna od novosti je i način na koji novu fasadu ili grijanje može dobiti zagrada s više stanara.

Za sklapanje ugovora potrebna je natpolovična većina suvlasnika zgrade, a ne kao što je do sada bilo svih suvlasnika zgrade.

Svi koji su krenuli u projekt, rezultate su vidjeli odmah. Obitelj Kušecod lani ima novu fasadu. 'Sigurno grijanje plaćamo 30 % manje nego prije. Ne čuje se buka iz vana, drugačije je, toplije i ugodnije', kaže Đurđica Kušec.

Za pet godina vratit će uloženo, a onda kreće prava ušteda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene