Posao nije lak, ali je i u Hrvatskoj mjesečna plaća oko tisuću eura i više. Ipak, u srednjoj školi u Splitu nitko ne upisuje zanimanje zidar. Tko će graditi Hrvatsku, za Dnevnik Nove TV provjerila je reporterka Sofija Preljvukić.

Galerija


Propadanjem velikih građevinskih tvrtki mnogi mlađi građevinski radnici odmah su se iseljavali, a oni koji ostaju tražena su radna snaga koje kronično nedostaje.

Vezani članci Obrazovanje i radna snaga u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radna snaga koja nam nedostaje: Mladi nisu zainteresirani za neka od najtraženijih zanimanja Slika nije dostupna ZAKON JE VEĆ U IZRADI - Uvode se dva nova zanimanja

Čak ni radnika iz susjedne nam Bosne i Hercegovine više nema dovoljno. Kao potencijalni radnici sada se navode Ukrajinci i Kinezi.

Na Zavodu za zapošljavanje tvrde da je u 2018. nezaposlenih zidara u Hrvatskoj bilo čak 676, a od toga u Splitu 32. Ali formalno nezaposleni zidari najčešće su ili stariji ljudi, ili im se taj posao uopće ne radi.

Zidari: Plaća 1000 eura, a nema ih! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zidari: Plaća 1000 eura, a nema ih! (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Poražavajuće je da mladih zidara u srednjoj školi u Splitu uopće nema, niti jednoga, a to je jedina škola za zidare od Karlovca do Dubrovnika.

Veliki je problem mentalitet društva i stav državne politike. Mladi godinama gledaju obezvrjeđivanja radničke klase i ne žele biti dio nje. Srednjoškolci ne žele diplomu sa zanimanjem zidar.

"Možda je rješenje da više zanimanja stavimo u jedno. Zidar, armirač i tesar kao jedno zanimanje atraktivnijeg nazva, poput "dizajner za zidove", našalio se ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Ivan Kovačević.

Možda za dizajnersko oblikovanje zidova bude više interesa.

Zidari: Plaća 1000 eura, a nema ih! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zidari: Plaća 1000 eura, a nema ih! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.