Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav naplate

Gužve postaju stvar prošlosti? Nisu vinjete, a nisu ni kućice, evo kako ćemo ubuduće plaćati autoceste

Aktualno Galerija Naplata cestarine, ilustracija - 1 Naplata cestarine, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Naplata cestarine, ilustracija - 4 Naplata cestarine, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Naplata cestarine, ilustracija - 3 Naplata cestarine, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Naplata cestarine, ilustracija - 2 Naplata cestarine, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Uskoro se uvodi novi sustav naplate cestarina na svim autocestama. Zasad se zna da to neće biti vinjete, ali neće više biti ni naplatnih kućica. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić kaže kako će novi sustav naplate biti kombinacija dviju tehnologija.

Baš kako je obećao ministar Butković, uskoro se uvodi novi sustav naplate cestarina na svim autocestama. Zasad se zna da to neće biti vinjete, ali neće biti više ni naplatnih kućica. Za novi sustav naplate cestarine na hrvatskim autocestama raspisan je natječaj. Na njega su se javilo čak deset izvođača, izvijestili su iz HAC-a.

Zamjena kućica novim sustavom naplate neće biti jeftin posao, procjena je da će koštati oko sto milijuna eura.

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić otkriva kako ćemo ubuduće plaćati autoceste. 

"Novi sustav naplate biti će kombinacija dviju tehnologija. Naplata modernijom verzijom ENC-a i naplata automatskim sustavom očitavanja registarskih oznaka.

Još nije definirano kako će funkcionirati naplata te kako će se plaćati vožnja autocestama. Poznato je da će se i dalje plaćati po prijeđenom kilometru - dakle neće se ići na slovenski model da se kupi vinjetu i bez brige tjedan dana putuje po svim autocestama. Iz HAC-a vjeruju kako će s novom tehnologijom gužve i kolone biti stvar prošlosti.

Pročitajte i ovo Nema vode Sramotno Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar"

Matematika kaže da u sat vremena na jednoj blagajni na Lučkom može proći do 250 vozila, dok bi uvođenjem novog sustava u sat vremena trebalo prijeći oko 3000 vozila. Kućice odlaze u povijest jer neće imati funkciju, a kamere će biti postavljene na brojnim lokacijama po autocesti.

Treba napomenuti kako će korištenje ENC-a biti obvezno za teška vozila kao što je u Austriji i Sloveniji.

Procjenjuje se da će novi sustav bez potrebe za većim nadogradnjama efikasno funkcionirati idućih 15-ak godina. No kada će sve zaživjeti u praksi, još nije poznato. Do kraja godine neće", kaže reporter.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene