Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunska šteta nakon poplava

Nin već treći dan pliva u vodi, Hrvatske vode: "Nasip je bio funkcionalan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U milijunima kuna zbrajat će se šteta nakon poplava. Nin je i dalje bez pitke vode, a ovogodišnja berba soli u potpunosti je uništena. Do daljnjeg neće raditi ni vrtić ni škola.

Sanacija se nastavlja i u Zadru. Vojska i dalje pomaže, najveće su štete na pročišćivaču i na državnim cestama koje su na nekim dijelovima potpuno uništene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ALI NE ZADUGO... Odlazak ciklone: Doznajte kada će konačno granuti sunce Slika nije dostupna Razrušena sva tri mosta Kiša u Ninu prestala, ali svi su i dalje na oprezu: "Moguće da ćemo imati još intervencija"

Nin već treći dan pliva u vodi zbog nasipa u nadležnosti Hrvatskih voda koji je popustio pod snažnim pritiskom vode.

Izgrađen je još 1950-e. Iako je Dnevnik Nove TV želio ugostiti sugovornika iz Hrvatskih voda te smo ponudili razne lokacije snimanja - već treći dan sugovornika nema jer je glavni direktor na putu.

Hrvatske vode: "Nasip je bio funkcionalan"

Na naše upite odgovorili su pismeno.

Nasip je bio u potpuno funkcionalnom stanju. Naglašavamo da su za područje sjeverne Dalmacije prognoze davale mogućnost velikih oborina koje su se na kraju pokazale ekstremnima te je na pojedinim područjima palo znatno više kiše od onog što su prognoze pokazivale“, poručuju iz Hrvatskih voda.

Je li bilo propusta komentirao je i resorni ministar.

„Stručnjaci koji su bili ovdje na terenu jednostavno su rekli, barem prvi nalazi govore u prilog tome da to probijanje nasipa je bilo teško izbjeći. Ukoliko bude postojala neka nečija odgovornost u tehničkom dijelu, tu odgovornost ćemo svakako istražiti i utvrditi čija je ona“, kazao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike

Goleme štete nastale su i na prometnoj infrastrukturi. Prve procjene govore kako će za sanaciju biti potrebno oko 4 milijuna kuna.

Stradale su i brojne kulturne znamenitosti. Novac za obnovu trebao bi stići i iz europske unije.

„Konzervatori su već jučer bili na terenu obišli su na području Zadra sve riznice i kripte crkve gdje je došlo do oštećenja groblja i taj dio se sad objedinjava“, kaže Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture.

Pomoć obećava i Butković

U Ninu su i danas bili dužnosnici - konkretnu pomoć u ime vlade obećava i ministar Butković.

„Vlada RH će definitivno se uključiti u rješavanje svega ovoga što smo već rekli, što smo naveli, tako da bih ja u ovom trenutku poručio građanima neka budu mirni. Činjenica da im nije lako svima onima kojima se dogodilo , ali evo pričekajmo da se ovaj posao odradi. Treba ga učiniti što prije, ali ga treba sustavno rješavati i nakon toga onda krenuti sa financijskom pomoći i rješavanjem svega toga.“

No koliko će građani morati čekati - odgovora za sada nema. Jedino privremeno rješenje za sada će biti pontonski most koji će postaviti vojska.

Gradonačelnik Nina: "Nema sile koja je to mogla zaustaviti"

Reporter Nove TV Andrija Jarak u Dnevniku se javio iz Nina te izvijestio kako vojska gradi lansirni aluminijski vojni most  dug 20 metara dug i širok 2 metra koji će riješiti ključan problem grada Nina.

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko kazao je kako je ključni problem solana koja je 100 posto uništena.

„Nin je kolijevka hrvatske države. Očekujemo pomoć Vlade i šire društvene zajednice. Nin ovo ne može otrpjeti sam, obnova bi trajala godinama“, kazao je Ćurko.

Na pitanje tko je kriv za pucanje nasipa, Ćurko odgovara kako nitko nije kriv jer se ovakvo nevrijeme nije moglo predvidjeti.

„Nema sile koja je to mogla zaustaviti“; kazao je Ćurko te kazao kako sutra u Nin dolazi direktor Hrvatskih voda te će s njim vidjeti što se može napraviti za ubuduće.

Građanima Nina poručio je da i dalje prokuhavaju vodu dok se ne naprave analize kvalitete.

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene