Krijumčar migranata je bježeći pred policijom nestao u minski sumnjivom području kod Pokupske Slatine. Nikša Bogdanović, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, kaže da je na tom području, prema njihovim informacijama, dvjestotinjak protupješačkih mina.

Galerija


S obzirom na to da je bjegunac u minski sumnjivom području, policiji pomažu iz Hrvatskog centra za razminiranje. Riječ je o itekako nepristupačnom i opasnom terenu. S jedne strane je rijeka Kupa, a s druge su mine.

Vezani članci Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice" Zatvor Remetinec Veliki lov na odbjeglog krijumčara ljudima: "Bilo im je naloženo da ga vežu, ali oni su procijenili drugačije"

O ovome smo razgovarali s Nikšom Bogdanovićem, prvim čovjekom Hrvatskog centra za razminiranje.

Koliko je ova šuma opasna?

Ova je šuma izuzetno opasna, jer je to područje koje je za vrijeme domovinskog rata bilo minirano, odnosno minirano od strane neprijateljskih, srpskih paravojnih snaga. Minirano je s odskočnim protupješačkim minama i onima koje su ukopane u zemlju. Mogu konstatirati da je to jako opasno područje.

Imate li informacija koliko se ondje mina nalazi?

Imamo informaciju da se ondje nalazi dvjestotinjak protupješačkih mina.

Kolika je površina šume pod minama?

Oko 550.000 kvadratnih metara. Nalazi se neposredno uz Kupu. Teret je brdovit, izuzetno je težak. Opasnost je velika.

Koliko su policiji od pomoći karte na kojima su obilježena minska područja?

Kartografija nam je od velike pomoći. Izuzetno dobro surađujemo, sve što oni u ovakvim slučajevima traže. Nalazimo se na desnoj obali rijeke Kupe, a na karti se vidi da je uz taj dio, veliko područje pod minama.

Ima li ovaj krijumčar šanse za bijeg kroz ovakvu šumu?

Krijumčar po mojoj procjeni ima vrlo male šanse. Nastavno na radnje koje provodi policija u cijelom ovom dijelu i kako osigurava, odnosno prati cijelu situaciju, svu komunikaciju. Procjenjujem da su mu šanse slabe.

Policija je zatvorila sve puteve kojima bi mogao pobjeći?

Prema informacijama koje su kolege rekle, da. Nalazimo se 50 kilometara do prve crte granice s BiH.

Vaš je savjet krijumčaru u svakom slučaju da se preda?

U svakom slučaju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr