Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan mu rođendan!

NAJPOZNATIJI CITATI velikog Nikole Tesle!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine u Smiljanu pokraj Gospića, a svojim je izumima zauvijek promijenio svijet. Prema mnogima, Tesla je bio najveći znanstvenik svih vremena, čovjek koji je 'stvorio 20. stoljeće'.

Izumi Nikole Tesle koriste se u gotovo svakom kućanstvu, a većina tih patenata nikad nisu ugledali svjetlost dana, što radi svjetskih vlada kojima nije bilo u interesu njegovu tehnologiju komercijalizirati, što radi nerazumijenjvanja iste.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

O Nikoli Tesli s jedne strane se zna puno, s druge strane malo, no jedno je činjenica -Tesla je čovjek koji je ostavio veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo. Povodom 157.obljetnice rođenja genija iz Smiljana izdvojili smo njegovih 20 citata.

1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

2. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori, tko tako ne čini, mora propasti.

3. Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

4. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima početkom drugog svjetskog rata)

5. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.

6. Od svih 'sila trenja', ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva 'najveće zlo u svijetu'.

7. Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.

8. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode,ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

9. Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

10. Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.

11. Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume s kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.

12. Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.

13. Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

14. Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

15. Ja nemam obitelj. Samo želim nastaviti s radom. Novac bi mi samo smetao.

16. Nije mi bila namjera, no zabilježio sam impulse iz svemira nepoznatog podrijetla u pravilnim intervalima. Možda nam oni odavno šalju poruke kojih mi nismo svjesni.

17. Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti.

18. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan.

19. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju.

20. Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje. Najprije je bila energija, potom mаterijа. Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne te jezgre, ali znam da ona postoji.(Powerd by ZIMO)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene