Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjeloživotno obrazovanje

Nikad nije kasno za učenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I kada diplomirate nije gotovo. Moderne tehnologije pa i kriza mnoge su natjerale da se dodatno obrazuju. Posebno su to naučile starije generacije. Žele li sačuvati radno mjesto, moraju stalno učitni. I onda se odluče za ponovni povratak u školske klupe.

U Hrvatskoj je ta generacija najpogođenija krizom. Dobiju otkaz i onda teško ili nikako ne nađu posao. Nažalost, starije radnike mnogi poslodavci ne žele, radije biraju mlađe obrazovanje. One koji danas vrhunski barataju internetom. Ovakvim projektima, pa i učenjem na računalima starijima se pomaže da možda lakše nađu novi posao, da se uključe u društvo.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

58.-godišnji Ivan ponovno je sjeo u školsku klupu. Krenuo je na tečaj informatike. 'Biro me poslao pa da vidimo neku sreću', kaže Ivan Mastanjević, nezaposleni soboslikar. Ivan je bez stalnog posla već 6 godina. 'To je građevina, traži se mlađe', kaže.

Iako su ga poslodavci otpisali, Ivan se ne predaje. Zajedno sa svojim vršnjacima uči osnove informatike. 'Oni dobiju novčanu naknadu za vrijeme obrazovanja i putni trošak i to je besplatno, jasno', kaže Slavica Ringl, iz Zavoda za zapošljavanje u Osijeku.

>> 90.600 građana nema završenu ni osnovnu školu

Za učenje nikada nije kasno - geslo je hrvatskog tjedna cjeloživotnog učenja. 'Ovo je nacionalna odgojno-obrazovna kampanja, koja se praktički uklapa u europski tjedan cjeloživotnog učenja', kaže Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja.

Nažalost, tek 2 posto Hrvata prošle je godine željelo naučiti nešto više ili nešto drugo. 'U ovom vremenu brzog razvoja tehnologije i novih zanimanja izuzetno je bitno cjeloživotno učenje, odnosno svakodnevno učenje svih nas od jutra do večeri', kaže Jadranka Krmpotić, iz Pučkog otvorenog učilišta Obris.

Po nova znanja došla je 24.-godišnja Tihana. Buduća učiteljica upisala tečaj za projekt-menadžera. 'Upisala sam se kako bi naučila nešto o upravljanju projektima zbog toga što znam da EU daje financije samo je bitan način kako doći do tih financija, a mene to vrlo zanima', kaže Tihana Dogan.

Kako je i ne bi zanimalo, kada se na posao učiteljice u Slavoniji čeka godinama. Sa svojim znanjem svi smo roba na tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene