Odzvonilo je čekanju u redovima s papirima u rukama, barem kada se radi o putovnici.

Galerija


Nakon vozačke dozvole i zahtjev za izradu nove putovnice moći će se predati elektroničkim putem.

Vezani članci COVID putovnica, ilustracija WHO potvrde o cijepljenju smatra diskriminatornima: One ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje ljudi COVID putovnica, ilustracija Europa ih želi do ljeta: Ubrzan postupak odobrenja COVID putovnica

Zatjev će se podnositi putem sustava e-građanin. Da biste to mogli, morate imati čipiranu osobnu iskaznicu na kojoj je pohranjen vaš potpis i potvrda vašeg identiteta.

Takvu osobnu iskaznicu ima oko milijun i 73 tisuće građana. Svi oni otisak prsta, potpis i fotografiju neće morati dostavljati, već će se to sve preuzeti iz informacijskog sustava MUP-a. Cijene izrade ostaju iste.

"Štedimo vrijeme građanima, štedimo vrijeme i policijskim službenicima na način da ih možemo preraspodjeljivat na neke druge poslove unutar ministarstva unutarnjih poslova", govori Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Gotova putovnica će se moći preuzeti osobno, na šalteru ili odabrati dostavu poštom. Tu će mogućnost imati i oni koji svoj zahtjev za izradu putovnice budu predavali i na šalteru, a dostava će stajati 30 kuna.

Nova mogućnost bit će dostupna od 1. siječnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr