Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hannes Swoboda, član Europskog parlamenta i izvjestitelj za Hrvatsku, izjavio je danas u Zagrebu da nijedna zemlja koja je prošla rat nije učinila toliko za pitanje izbjeglica i za pitanje suradnje s Haaškim sudom kao Hrvatska, te da su još preostali samo neki problemi koje treba riješiti.


"Nijedna zemlja koja je prošla rat nije učinila tako puno za pitanje izbjeglica i za pitanje suradnje s Haaškim sudom. S tim u vezi postoje još neki manji problemi koje je potrebno riješiti, a to su među ostalim stambeno zbrinjavanje povratnika i zaštita svjedoka", rekao je Swoboda u izjavi za novinare nakon susreta izaslanstva vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Vezani članci Moldavija na udaru izbjeglica iz Ukrajine - 1 Izvještaj iz siromašne zemlje koja je podnijela golem teret izbjegličke krize: "Sve su ostavili po strani, došli i pomagali" Crveni Križ Strava blizu Libanona: Potonuo brod sa 60 ljudi

"Bili bi to posljednji kamenčići u mozaiku kojima bi Hrvatska ispunila sve potrebne zahtjeve", istaknuo je.

Ion Mircea Pascu, voditelj izaslanstva i potpredsjednik Odbora, rekao je novinarima da ga se dojmila odlučnost Hrvatskog sabora da pridonese ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU-a. Pritom je pozdravio činjenicu da su predsjednik Sabora i njegovi kolege svjesni područja koja iziskuju posebnu pozornost i izrazio je nadu da će Sabor odigrati važnu ulogu u ispunjavanju svih potrebnih zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, a pritom je istaknuo reformu pravosuđa i javne uprave.

Pascu je također rekao da je u novom europskom ugovoru, koji je pred ratifikacijom, osnažena uloga Europskog parlamenta te da se naglašava potreba za jačanjem veza Europskog parlamenta s nacionalnim parlamentima.

"U tom smislu potičemo Hrvatski sabor da što prije uspostavi stalni ured ili imenuje stalnog predstavnika u sjedištu Europskog parlamenta", rekao je Pascu.

Predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je novinarima da se tijekom susreta s izaslanstvom Europskog parlamenta moglo čuti dosta dobrih savjeta koje će Sabor prihvatiti te da su razgovarali o tome kako zajednički prijeći i ovu etapu na putu RH prema EU.

"Hrvatski sabor neće biti usko grlo za donošenje bilo kojih zakona kako bi se u tijeku ove godine zadovoljile sve preostale obveze u procesu pristupnih pregovora s EU-om", kazao je.

"Mislimo da ćemo to uspješno riješiti, posebice što se tiče zakona u području pravosuđa, borbe protiv korupcije, povratka izbjeglica, rješavanja stanarskih prava i sličnih pitanja", istaknuo je predsjednik Sabora.

Izaslanstvo Vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta održat će tijekom dana u Saboru niz sastanaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju