Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad MIG-ova kod Plaškog

'Nije se odradilo sve što se trebalo, jer vjerojatno vojska zna što se dogodilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazimo u treći tjedan od pada dvaju MIG-ova, a odgovora što je uzrok nesreće i dalje nema. Ministarstvo obrane još se nije javilo ni teško ranjenoj ženi. Krhotine MIG-ova još stoje rasute po terenu.

Na mjestu, na kojem je prije točno 18 dana pronađen jedan od motora srušenih MIG-ova, više nema policijske i vojne blokade. 'Dijelova svuda ima, komadi metaka. Brao sam gljive kada sam čuo pucnjavu', prisjetio se Mladen Đurđević iz Plaškog.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Zgarište je zatrpano, a pronađeni lim pod velom je tajnosti prebačen u vojnu bazu na Plesu. Sve do nedavno, odbačene i razasute krhotine pronalazili su mještani. Dokaz je to da je ipak bilo sigurnosnih propusta.  'Nije se odradilo sve što se trebalo. Nisu se prikupili svi dokazi. Vjerojatno vojska već zna razloge pa im nisu važni detalji', smatra Josip Milošević, stručnjak za zrakoplove.

Obitelj ne želi govoriti o tužbi

Slaba je to utjeha za Mariju Klipe. Od gelera, koji su je pokosile usred polja, polako se oporavila. Nakon prve posjete Ministarstvo obrane im se više nije javilo. Razlog je to više za tužbu, o kojoj obitelj za sada ne želi govoriti.

Još uvijek nije jasno što je srušilo 2 od 6 ispravnih zrakoplova. Što se dogodilo na nebu iznad Plaškog, utvrditi će istraga, Jedini je to odgovor, koji na većinu pitanja nudi Ministarstvo obrane. Mještani istodobno bruje o različitim teorijama: pogriješio je pilot, sudarili su se, jedan dio je otpao i udario u drugi avion.

>> Snimka prikazuje kontakt dvaju MIG-ova?

Teško je vjerovati da im razgovor s pilotima, snimka sa zemlje, svojevrsne 'crne kutije', ali i drugi uređaji za snimanje, nisu nimalo pomogli. 'Vojska nije obavezna surađivati s civilnim sektorom', dodao je Milošević. U drugim je zemljama gotovo pravilo da se kod sličnih zrakoplovnih misterija javnost ne ignorira. Je li riječ o pogrešci pilota ili tehničkom kvaru? Iako su obećali da će prve rezultate istrage objaviti ubrzo nakon nesreće, ne otkrivaju do kakvih je to zaključaka njihovo povjerenstvo došlo. Vjerojatno u MORH-u i za to imaju opravdanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene