Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavlja se prosvjed mljekara.


Matija Brlošić iz udruge Brazda potvrdio je kako su prosvjednici iz Osječko - baranjske županije jednoglasni u stavu da cijena mlijeka mora biti prosječna cijeni mlijeka  u Europskoj uniji. Prosvjednici su izašli na cestu kod đakovačke obilaznice, a otvoreni su i novi punktovi prosvjednika u Virovitičko - podravskoj i Bjelovarsko - bilogorskoj županiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Mljekari povećali zahtjeve, traže vraćanje državne potpore Slika nije dostupna Hrvatski mljekari u sličnoj situaciji kao europski 2009.

>> Mlijekom će počastiti i saborske zastupnike

U Bjelovarsko - bilogorskoj županiji postoji punkt u Daruvaru, u Velikom Grđevcu, Grubišnom polju, u Rovišću, Žabnom i Garešnici. U Bjelovaru postoje dva punkta, jedan kod tvornice Sirele i drugi na sjevernoj obilaznici.

U Podravini prosvjednici su punktove postavili Pitomači, Kloštar Podravskom, Novigrad Podravskom i Ludbregu. Dva su punkta postavljena u Virovitici. Prosvjednici su najavili kako će tijekom dana biti postavljeno još minimalno 15 punktova. Na svakom punktu nalazi se najmanje 20 traktora, zajedno s mljekarima.

Najzdravije mlijeko na svijetu

Nekolicina predstavnika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koji, nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka prosvjeduju već šesti dan, došli su danas na Markov trg s namjerom da saborskim zastupnicima ponude, kako su rekli, najzdravije mlijeko na svijetu.

Kako im policija i saborsko osiguranje nisu dopustili da stol s bačvicom mlijeka postave ispred ulaza u Hrvatski sabor uz obrazloženje da "nije protueksplozivno pregledana", mljekari su mlijeko dijelili novinarima na ulazu na Markov trg te im se požalili kako hrvatski proizvođači mlijeka neće doživjeti ulazak u EU.

'Prosvjedujemo već šesti dan, a na to nas je natjerala ekonomska situacija i propadanje naših farmi', rekao je Igor Rešetar dodajući da će, ako se ne dogode neke promjene u sektoru mljekarstva, hrvatski proizvođači mlijeka propasti i neće doživjeti EU. 'Imamo podršku svih poljoprivrednih udruga i tražimo od ministra da se sastanemo i dogovorimo boljitak hrvatske proizvodnje mlijeka', poručio je Rešetar.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU. (Mi. Dr. /Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju