Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni Tuđman ni Rebić nisu vidjeli dragulje

'Ispada da imamo lebdeće kamenje, a nitko ne zna čije je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Tuđman danas je na suđenju Vladimiru Zagorcu izjavio kako je prvi put za dragulje čuo prije dvije godine, na suđenju za otmicu Zagorčeva sina.

Dodao je kako se prije dvije godine spominjalo da je od otprije vidio te dragulje, no tvrdi da ni on niti HIS, kojem je bio utemeljitelj i ravnatelj, o tome nisu imali nikakvih saznanja. Tuđman je istaknuo da su kupnju oružja kontrolirale tajne službe te kako je nemoguće da je Zagorec tijekom ratnih godina imao veće ovlasti od ministra obrane i financija te predsjednika Franje Tuđmana. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Božo Prka 'Zagorec nije mogao telefonom osigurati novac za naoružanje' Slika nije dostupna Slučaj dragulji 'Zagorec je otvorio sef i pohvalio se smaragdima'

Na izlasku iz sudnice Miroslav Tuđman pokušao je prići i rukovati se sa Zagorcem, no pravosudni policajac mu to nije dozvolio.

>> 'Zagorec nije mogao telefonom osigurati novac za naoružanje'

>> 'Zagorec je otvorio sef i pohvalio se smaragdima'

>> Zagorec: Nisam kriv

Markica Rebić, svojevremeno ravnatelj SIS-a, također je sjedio danas na klupi za svjedoke. Ni on nije ni vidio ni čuo za dragulje te dodaje kako ga nasmijava tvrdnja da je Zagorec bio najmoćniji čovjek u državi jer je svaki njegov korak pratio državni vrh. 

'Sada ispada da smo imali kamenje koje je lebdjelo u zraku i za koje nitko nije znao čije je', rekao je Rebić te dodao kako ništa ne zna, niti je znao, o navodnim Zagorčevim specijalnim ovlastima. 

Zagorec je imao ovlasti 'otvaranja granice'

'Nije logično da je Zagorec pokazivao drugima kamenje, jer ako je tako onda mi je krivo što ih nije pokazao meni, a ne nekoj Tereziji Barbarić koja je bila sedma rupa na svirali', rekao je Rebić. Dodao je kako SIS nije bio neposredno uključen u kupnju oružja, ali je nadgledao novčane transakcije u toj trgovini. 

Rebić je rekao da je Zagorec imao ovlasti 'otvaranja granice', tj. omogućavanja transporta preko granice od državne važnosti uz mogućnost da ga nitko ne zaustavlja. No tvrdi kako je za svaki takav transport znala i policija i carina. Dodao je i kako je 1999. godine radio na kontroli poslovanja Vladimira Zagorca te da tijekom te kontrole nisu pronašli ništa sporno.

Tvrdi da je odluku o kupnji oružja donosio državni vrh, a da je Zagorec bio zadužen da pronađe i dogovori kupnju naoružanja koje je tražio Glavni stožer Hrvatske vojske te da je pritom imao ovlasti 'otvarati granicu', odnosno osigurati da se sadržaj nekog transporta ne otvara.

Po njegovom mišljenju, Zagorec nije mogao bez odluke vrha sam nazvati banku i Ministarstvo financija i tražiti novac. 

Tijekom rasprave otkrilo se da se i SIS financirao iz Zagorčeva sefa iz kojega se, po Rebićevim riječima, tromjesečno isplaćivalo oko 30-ak tisuća kuna koji se nisu mogle isplatiti 'normalnim putem' preko Uprave za financije. 

Treći svjedok Martin Katičić, koji je do 1996. bio direktor Privredne banke, izjavio je da ništa ne zna o draguljima.

Jučer je na suđenju Vladimiru Zagorcu svjedočila njegova suradnica Terezija Barbarić, koja je radila kao šefica kabineta ministra financija. Izjavila je da je general pozvao u svoj ured, otvorio sef i sa smiješkom joj pokazao zelene dragulje, odnosno smaragde.

Podsjetimo, Vladimir Zagorec optužen je da je 2000. godine odlazeći s dužnosti iz Ministarstva obrane sa sobom odnio dragulje koje mu je trgovac oružjem ostavio kao polog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene