Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS protiv poskupljenja kruha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) su se u priopćenju oštro usprotivili najavljenom poskupljenju kruha ističući da u ovom trenutku nema nikakvog opravdanog razloga za poskupljenje brašna, a niti za poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda.

"Cijene energenata čak su i ispod razine najviših cijena prošle godine, a otkupna cijena pšenice nije ni na svojoj najvišoj razini neke od minulih godina. Suša koja nas je intenzivno pogodila u srpnju također ne može biti opravdanje ovom poskupljenju", navodi NHS u priopćenju kojega je potpisao predsjednik te sindikalne središnjice
Krešimir Sever. 

Pročitajte i ovo Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 3 napuhane cijene Crno na bijelo - Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila račun s onim od prije mjesec dana: Otkrivamo i koje firme dižu plaće zbog inflacije Slika nije dostupna SSSH najavio prosvjed protiv poskupljenja za 12. travnja

>> Poskupljuje kruh

Prema današnjim najavama nekih proizvođača brašna i pekarskih proizvoda početkom kolovoza može se očekivati poskupljenje brašna za 20 do 25 posto, a kruha i ostalih pekarskih proizvoda za oko 10 posto.

NHS podsjeća kako proizvođači kruha svake godine zbog, vrlo često, samo njima znanih razloga, najavljuju poskupljenje kruha. 

S druge pak strane, mnogi se "guraju" u pekarsku industriju, a zasigurno ne bi kad to ne bi bilo isplativo.

Veliki proizvođači često spominju nelojalnu konkurenciju malih, rad na crno, brašno bez markica, pekarske proizvode bez svih nužnih aditiva i slično i to navode kao razlog nužnosti poskupljenja. 

Uz to navode i sve veću cijenu energenata.

No, činjenica je kako država na ovom području nije učinila dovoljno, nadležna tijela ne postižu nužan učinak, a to ne može biti razlogom da se trošak njihove nedovoljne učinkovitosti prevaljuje na građane, ističe se u priopćenju.

U sindikatu posebno napominju kako je udio hrane u cijeni potrošačke košarice u Hrvatskoj čak oko 40 posto, što govori da smo vrlo siromašna zemlja i da je svako, pa i najmanje poskupljenje hrane izravni udar na najsiromašnije slojeve građana.

Napominju i da bi zbog suše i ekstremno teških vremenskih uvjeta državne i lokalne vlasti trebale pomoći poljoprivrednicima kako bi se na vrijeme spriječio rast cijena hrane početkom jeseni, te pozivaju Vladu da "reagira sada, dok još nije prekasno".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene