Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS: Poskupljenje cestarina srozat će standard građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su da će traženo poskupljenje cestarina na hrvatskim autocestama, ako se odobri, izravno utjecati na daljnje poskupljenje života u Hrvatskoj i srozavanje "već ionako srozanog životnog standarda hrvatskih građana".

U pismu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, NHS ističu da "ako Vlada RH i ne može puno utjecati na globalno uzrokovana poskupljenja i cijene kojima nas obasipaju privatna poduzeća te ne nalazi zadovoljavajuća rješenja, na naplatu cestarina sigurno može i mora".

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak Andrej Grubišić, financijski stručnjak inflacija će rasti Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..."

Trošak cestovnog prijevoza zbog stalnih poskupljenja goriva već je prenapregnut prema granicama izdržljivosti, a dodatno poskupljenje prijevoznici bi morali preliti na cijenu prijevoza roba i putnika, odnosno u konačnici i isključivo na građane, naglašavaju.

Napominju i da dio prijevoznika i vozača osobnih automobila sve češće izabiru sporedne ceste gdje nema naplata cestarina, pa zbog povećanog prometa i često njihova lošeg i nedovoljnog održavanja, dodatno stradavaju te ceste, ali i ljudi.

Za NHS je upitna i dosadašnja naplata cestarina u punim iznosima tamo gdje autocesta nije u funkciji u punom profilu zbog nedovršenosti gradnje ceste, tunela, vijadukata, prijelaza ili zbog raznih popravaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene