Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su da će traženo poskupljenje cestarina na hrvatskim autocestama, ako se odobri, izravno utjecati na daljnje poskupljenje života u Hrvatskoj i srozavanje "već ionako srozanog životnog standarda hrvatskih građana".


U pismu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, NHS ističu da "ako Vlada RH i ne može puno utjecati na globalno uzrokovana poskupljenja i cijene kojima nas obasipaju privatna poduzeća te ne nalazi zadovoljavajuća rješenja, na naplatu cestarina sigurno može i mora".

Vezani članci Cijene goriva Novi udar na novčanike: Od ponoći ponovno poskupljuju sva goriva Točenje goriva, ilustracija Lagani udar po džepu: Cijene goriva sutra od ponoći opet rastu

Trošak cestovnog prijevoza zbog stalnih poskupljenja goriva već je prenapregnut prema granicama izdržljivosti, a dodatno poskupljenje prijevoznici bi morali preliti na cijenu prijevoza roba i putnika, odnosno u konačnici i isključivo na građane, naglašavaju.

Napominju i da dio prijevoznika i vozača osobnih automobila sve češće izabiru sporedne ceste gdje nema naplata cestarina, pa zbog povećanog prometa i često njihova lošeg i nedovoljnog održavanja, dodatno stradavaju te ceste, ali i ljudi.

Za NHS je upitna i dosadašnja naplata cestarina u punim iznosima tamo gdje autocesta nije u funkciji u punom profilu zbog nedovršenosti gradnje ceste, tunela, vijadukata, prijelaza ili zbog raznih popravaka.