Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negativna promjena

Nezaposlenost u ožujku za 4,6 posto veća nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem ožujka na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 267.244 nezaposlenih osoba, što je 1,7 posto više nego u veljači te 4,6 posto više nego u ožujku prošle godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HZZ-a.

To je negativna promjena u trendu kretanja nezaposlenosti, jer se posljednjih godina nezaposlenost u ožujku redovito smanjivala, pa je tako od 329.020 nezaposlenih u ožujku 2005. pala na 255.491 nezaposlenog u prošloj godini. Ove godine u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 19.866 osoba, što je 8,3 posto manje nego u veljači ali čak 60,5 posto više nego u ožujku 2008. godine, od čega je 70 posto njih na burzu došlo izravno iz radnog odnosa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage Ilustracija Dobre preporuke Koju srednju školu ili fakultet upisati: Objavljena zanimanja koja se najviše traže i ona koja bi trebalo "rezati"

Istodobno su iz evidentirane nezaposlenosti otišle 15.443 osobe, što je 17,5 posto više nego prethodnog mjeseca ali 9,1 posto manje nego u lanjskom ožujku, od čega je 59 posto njih brisano s evidencije jer su našli posao. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost je povećana u svim županijama osim u Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj, gdje je pala za 0,2 posto, a u odnosu na prošlu godinu nezaposlenost je porasla u svim županijama osim u Koprivničko-križevačkoj, gdje je smanjena 1,9 posto.

Poslodavci najavili zapošljavanja

U ukupnom broju nezaposlenih žena ima 60,7 posto, a njihov se broj povećao za 1,1 posto u odnosu na veljaču te 2,8 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Od onih koji su u ožujku uspjeli naći posao 8.774 osobe su dobile ugovore o radu, od čega je 82,8 posto zaposleno na određeno vrijeme, a na sezonskim poslovima 1.210 osoba ili 13,8 posto. Iako nezaposlenost raste, ima i pozitivnih pokazatelja koji bi mogli nagovijestiti poboljšanje trendova jer je anketa koju je HZZ proveo u siječnju i veljači pokazala da unatoč krizi poslodavci ove godine planiraju zapošljavati nove radnike, rekla je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 13.666 poslodavaca koji zapošljavaju ukupno 722.328 ljudi, anketirani poslodavci prognozirali su da će tijekom ove godine zaposliti ukupno 66.353 nova radnika, što znači da je stopa planiranog zapošljavanja 9,2 posto. Najveći broj novih radnika, njih 45,4 posto, trebao bi se zaposliti u djelatnosti hotela i restorana, pri čemu se ponajviše planira zaposliti konobare, sobarice, kuhare i sl.

Među najčešćim zanimanjima u kojima se planiraju zaposliti novi radnici također su zidari, tesari, zavarivači, šumski radnici, bravari, radnici na traci i poljoprivrednici, a od visokoobrazovanih najviše će se tražiti ekonomisti, doktori medicine i inženjeri elektrotehnike. HZZ je u ožujku organizirao sajmove poslova u 22 grada, a interes je nadmašio očekivanja, pa je tako zabilježeno ukupno 50.090 posjetitelja. Kroz izravne kontakte poslodavaca i potencijalnih zaposlenika prikupljeno je 20.699 životopisa, a zaposleno je ili su poslodavci iskazali namjeru da će ih zaposliti u idućih šest mjeseci ukupno 5.160 osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene