Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest

Nezaposlenost u Hrvatskoj pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke o nezaposlenosti i oni pokazuju kako je riječ o rekordno niskoj stopi nezaposlenosti. Naime, u lipnju je ta stopa pala na 8,8 posto, dok je u svibnju bila 9,2 posto.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj i dalje pada, a krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo 138.383 nezaposlenih, odnosno 8,8 posto. Za razliku od mjeseca svibnja, to znači 3513 manje nezaposlenih, odnosno 2,5 posto manje.

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

Krajem lipnja u Hrvatskoj je tako zabilježeno nešto više od 1,43 milijuna zaposlenih, odnosno 24.576 više zaposlenih u odnosu na svibanj ili 1,7 posto više u odnosu na isto razdoblje, pokazuju podaci DZS-a.

Najveći dio radnika, njih 1,2 milijuna, zaposlen je u pravnim osobama, a to je za 16.530 osoba ili 1,4 posto više nego mjesec dana prije.

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je pak u lipnju 206.837 zaposlenih, što je za 8063 osobe ili 4,1 posto više nego prethodnoga mjeseca.

Manje poljoprivrednika i rudara

Zanimljivo, zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.520, što je 17 osoba ili 0,1 posto manje nego krajem svibnja.

Pao je i broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju za 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 2,2 posto.

Porast turističkih djelatnika

Najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 12,9 posto, na 77.221 osobu.

Na godišnjoj je razini, s druge strane, u lipnju u devet od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u poslovanju nekretninama, za 13,5 posto.

Najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 4,4 posto te u građevinarstvu i javnoj upravi i obrani, za 2,6 posto.

U prerađivačkoj industriji, koja zapošljavaju najviše, 209.697 radnika, broj zaposlenih u lipnju je na mjesečnoj razini porastao 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 2,2 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava 188.710 radnika, u lipnju je broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, dok je na godišnjoj pao za 1,6 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene