Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika konkurencija

Plaće im rastu, tvrtke u sektoru najpoželjniji su poslodavci, ali sve je manje oglasa: "Odjednom više nemaju posla"

Aktualno Galerija Smanjena potražnja informatičara - 5 Smanjena potražnja informatičara - 5 Foto: DNEVNIK.hr Smanjena potražnja informatičara - 4 Smanjena potražnja informatičara - 4 Foto: DNEVNIK.hr Filip Gembec, student programskog inženjerstva Filip Gembec, student programskog inženjerstva Foto: DNEVNIK.hr Marina Tkalec, Ekonomski institut Zagreb Marina Tkalec, Ekonomski institut Zagreb Foto: DNEVNIK.hr +2 Smanjena potražnja informatičara - 1 Galerija 1/7 >>
Potražnja za radnicima u Hrvatskoj i dalje je rekordna, ali ne za svim strukama. Zanimanje za kojim je lani najviše pao interes su informatičari. Očekuje li Hrvatsku navala programera na burzu rada, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

U samo godinu dana broj oglasa za zapošljavanje informatičkih stručnjaka smanjio se za četvrtinu. 

Koje zanimanje garantira zanimljiv posao, brzo zaposlenje i dobru plaću? Za Filipa Gembeca, nije bilo dvojbe: "Odlučio sam se za programiranje jer kao klinac sam se bavio elektronikom, programiranjem, računalima i to je u biti bila jedina opcija za studij.''

Tvrtke iz IT sektora godinama su najpoželjniji poslodavci, ali to znači i da je konkurencija za rad ondje najžešća.

"Ima jako puno inženjera i konkurencija je zapravo dosta jaka. Treba naći nekakve specifične dijelove industrije u IT-u kojima se želimo baviti, onda se puno lakše taj posao može naći", kaže Gembec.

Naći posao u IT-u posljednjih dvanaestak mjeseci postalo je bitno teže. Broj otvorenih oglasa za posao u tom se sektoru smanjio za 27 posto, a trend se nastavlja.

Pročitajte i ovo Tomislav Opačak Brat saborske zastupnice Slavonski tajkun pobjegao u BiH da izbjegne zatvor: Ima niz optužnica

"Definitivno cijeli taj sektor još od lani prolazi kroz neke promjene i čini se da one još uvijek nisu završile", kazala je Marina Tkalec s Ekonomskog instituta Zagreb.

Na tržištu rada opet se pojavljuje vrsta za koju se donedavno smatralo da je izumrla - nezaposleni programeri.

"Ono što vidimo kroz povratne informacije naših korisnika jest da se zaista javljaju oni koji odjednom više nemaju posla i sad se pitaju - što je s nama nezaposlenima", pojašnjava Vatroslav Mileusnić s tabu.hr-a.

Dobra je vijest da programerima koji i dalje imaju posao plaće i dalje - rastu.

"Otprilike u posljednjih godinu dana ove neto plaće, kad ubrojimo tu i dodatke, one su porasle nekakvih 10 posto", dodaje Mileusnić.

U prosjeku to znači da programer zarađuje oko 150 eura više nego prije godinu dana pa interes za obrazovanje u informatičkim znanostima ne pada.

"To što se događaju ovakvi neki ciklusi ne djeluje na mlade. Oni biraju svoju karijeru, nije da kupuju kaugume na polici pa danas neće kupiti kaugumu zato što se u ovom trenutku nešto dogodilo", kaže Hrvoje Balen s Algebre.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

Dugoročno, posla u IT-u neće nedostajati, ali pod jednim uvjetom.

"Mislim da se radnici koji su vrijedni i koji zbilja znaju raditi svoj posao ne moraju brinuti i da će oni koji traže posao, naći ga", smatra Gembec.

Oni koji taj uvjet zadovolje i dalje mogu računati na otprilike 40 posto veću plaću od nacionalnog prosjeka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene