Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna neizvjesna noć

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju, očajni stanovnici zbrajaju štetu: "Ne prosim samo govorim da... Tko može nešto donirati"

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3
Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 4 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 5 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 6 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 6 Foto: DNEVNIK.hr +10 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 2 Galerija 1/15 >>
Stanovnici vrgoračkog područja i dalje su u strahu nakon što su nezapamćene poplave pogodile njihov kraj. Pred njima je duga noć.

Situaciju u vrgoračkom kraju, naročito u Kokorićima koji su najgore pogođeni nezapamćenim poplavama prati reporter Nove TV Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOKORIĆANI SE NE PREDAJU Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti" Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1 Lakše se diše Voda se povlači u vrgoračkom kraju, stižu grijalice, a smislilo se i trajno rješenje za poplave. No rok za realizaciju je pet godina

"Ne pretjerujemo kad kažemo da je situacija u Kokorićima zaista ozbiljna, iza nas se nalazi zgrada mjesne škole u kojoj je do prije samo nekoliko sati bio smješten krizni stožer, on je morao biti iseljen jer će voda uskoro ući u samo zgradu škole. HGSS je već danima na terenu, čamcima pomažu u transferu onima koji moraju na posao, ili na neke zadatke, a onima kojima je to potrebno dostavljaju namirnice i lijekove. Na usluzi su i zaposlenici komunalnih tvrtki iz Vrgorca. Svi oni mogli bi sutra imati još više posla jer vodostaje ne prestaje i prijeti da bi voda mogla ući u još 10-ak kućanstava tu u Kokoriću", izvijestio je. 

Ceste su pod vodom, ugrožene su kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera. Iz Kokorića se može izići samo čamcima i vozilima HGSS-a.

Kiša ne pada, ali voda i dalje raste

Dobra vijest je da kiša u četvrtak nije padala, loša da vodostaj i dalje ubrzano raste. Cesta koja je u srijedu bila u potpunosti suha, danas se ne može proći bez čizama.

Kuće su im pod vodom, no pozitivan duh nisu izgubili. Frane Pervan na balkonu poručuje: "Suho meso je još u soli, a hoće li doći do sušenja - ne znam".

"Supruga, dijete i majka su u gradu Vrgorcu. Ostao sam sam tu da učinim što god mogu", rekao je Pervan i opisao kako izgledaju noći: "Uz pumpu sjedimo i palimo pumpu kada dođe do razine koju ona može izbacivati i izbacujemo van na sve moguće načine ne bi li obranili to što nam je malo ostalo".

Vodostaj u Kokorićima u danu je porastao za metar pa su četiri obitelji evakuirane. "Imamo deset kuća pod vodom, od toga pola je na katu, znači uništeno je sve, ne prosim nego samo govorim da... tko može nešto donirati", rekao je Tomislav Pervan iz Mjesnog odbora Kokorići.

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Tomilsav Pervan, Kokorići Foto: DNEVNIK.hr

"Ja ne spavam mirno, koji nisam u opasnosti, a susrećem se sa svima njima koji jesu u opasnosti i poplavljeni tako da jako teška situacija", navodi Miljenko Pervan iz Kokorića.

Naučili su živjeti s izlijevanjem rijeka, ali ovakvu poplavu rijetki pamte. "Nije bilo pedeset godina ovake poplave, ova sad je veća nego prije", rekao je Tihomir iz Sriduše.

Iseljena i lokalna škola

Iseljena je i lokalna škola u kojoj je bio smješten Krizni stožer. Tijekom noći i u nju će ući voda.

"Kad shvatite da je to autobusna stanica čiji je krov ispod vode, već sada preko metar, onda vam je jasno koliko vode trenutno ima", objasnio je Toni Poljak iz splitskog HGSS-a.

Žurnim službama pomažu i kolege s kontinenta. "Vodostaj raste 2-3 centimetra u satu i to nas vrlo iznenađuje i vrlo zabrinjava jer vidite i sami - mi se povlačimo iz kuće u kuću, to je jednostano borba koju ne znamo koliko će trajati", dodao je Nikica Spudić iz HGSS-a Karlovac.

Pomoć najavljuju državne i lokalne vlasti. "Trebamo sagledati ovo još jednom i vidjeti kako ljudima pomoći, na koji način, kroz koji program, kroz koju mjeru, što treba napraviti kratkoročno sada priču sanacije, do Božića i iza Božića, što u nekom programu napraviti srednjoročno, što dugoročno", najavio je savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević.

"Kad vidite da za noć-dvije prekrije sve, njihov trud i svu njihovu muku, čovjek se uistinu zgrozi", dodao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Za početak svi gledaju u nebo i čekaju prestanak oborina.

Sve službe na raspolaganju

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u Dnevniku Nove TV kazao je da su mještani spremni.

"Sve javne službe su u pripravnosti i na raspolaganju stanovnicima da donekle normaliziramo stanje u ovim nenormalnim uvjetima. Najbitnija stvar je da budemo optimistični s obzirom na najavu vremenske prognoze koje nam idu pod ruku krajem tjedna iako i danas bubaju potoci i pritoci, vodostaj raste, vjerojatno će rasti i narednih dana, no bitno je da su službe spremne", rekao je Pranić.

Navodi da je u pripremi faza 2, u kojoj će vodostaj početi padati. "Potrebno je ljudima omogućiti isušivanje objekata, dezinfekciju objekata. Danas smo razgovarali sa županom, nadležnim ministrom, pomoći ćemo maksimalno ljudima. Kako smo pomagali za vrijeme poplava, tako ćemo pomagati i za vrijeme obnove", naglasio je Pranić.

Kaže da je zatražena pomoć svih službi i sve su ih dobili. "U Kokorićima je 90 tisuća sadnica jagoda pod vodom, i druge kulture su poplavljene. Imamo velike probleme i u drugim poljima", naveo je Pranić i dodao da postoji rješenje kako se ovakve poplave ne bi ponavljale.

"Studije su rađene, riječ je o gradnji novog hidrotehničkog tunela kojim bi se povećala brzina pražnjenja vode s ovih polja", rekao je Pranić.

Situaciju otežava i koronavirus

Situaciju otežava i koronavirus. Nekoliko je stanovnika s tog područja pozitivno. "I to smo organizirali, zajedno s Crvenim križem. Pomažemo im. To uzrokuje velike probleme, no savladat ćemo i to", istaknuo je Pranić i dodao da je trenutno najvažnije da nema novih padalina.

"Voda se treba povući, štetu treba procijeniti, onda ljudima treba pomoći u obnovi", kazao je Pranić i dodao da su ljudi iz poplavljenih kuća trenutno kod svoje rodbine. Postojat će mogućnost jednokratne financijske pomoći, navodi, kako bi stanovnici poplavljenog područja imali koliko toliko normalne blagdane.

Navodi da će vojsku zamoliti za pomoć kod čišćenja nakon što se voda povuče. "Sve će se ovo trebati dezinficirati i trebat će nam pomoć", zaključio je Pranić.

Voda prijeti novim kućama

Voda prijeti novim kućama, pa tako i imovini Milivoja Pervana. Kako je rekao, u četvrtak ujutro je mogao doći u japankama, a tijekom poslijepodnevnih sati dolazi jedva u dubokim čizmama. "To mi je od sina kuća. Voda naglo raste. Očekivali smo to", kazao je Pervan.

"Spasili smo poljoprivredne strojeve - traktore, kosilice, pumpe za polijevanje, isključili smo struju. U globalu smo spasili dosta. Ipak, nije nam svejedno, stariji sam čovjek, proživio sam i puno veću vodu kao dijete, no u ovim godinama... Moja unučad, ni njima nije svejedno, oni sutra ne mogu izaći iz kuće bez čamca", dodao je Pervan.

"Hvala HGSS-u, Vodoprivrednom, svim službama, da ne izostavim nekoga. Bili su stvarno pristojni, realni i pomogli su u svakom pogledu", istaknuo je Pervan. Propali su mu nasadi salate, špinata, cijeli vrt, sve je pod vodom.

Vodostaj porastao za metar

Na nekim mjestima vodostaj je porastao za metar u odnosu na jučer. U naselju Kutac kuće nisu ugrožene, ali su zato poplavljeni svi pristupni putovi. Dodatno je osigurana neometana opskrba električnom energijom.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban obišao je poplavljeno područje te će zatražiti proglašenje elementarne nepogode.

Grade se zečji nasipi, a evakuirane su još četiri kuće i mjesna škola koja je do danas služila kao sjedište kriznog stožera iseljena je jer će do kraja dana i u nju ući voda.

Kako nam je kazao gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, 26 domaćinstava je odsječeno, no HGSS je uspostavio lanac opskrbe i nema mjesta panici.

"Zahvaljujem svim službama na terenu - HGSS-u, Crvenom križu, HEP-u koji je danas imao veliku intervenciju", kaže Pranić. 

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 3 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ističe kako su spremni za još veći vodostaj, a padanje se očekuje sljedeći tjedan. 

Gradonačelnik Vrgorca najavio je kako će za područje vjerojatno biti proglašena elementarna nepogoda te da se trenutačno pripremaju za sljedeću fazu u kojoj će se započeti s isušivanjem i dezinfekcijom. 

Rano jutros na Facebooku je zahvalio svim službama i volonterima koji brane vrgorački kraj od poplava

"Veliko hvala svim ljudima koji posljednjih dana zovu i nesebično nude pomoć. Svim volonterima, radnicima i ljudima na terenu. Teško se boriti s prirodom, ali svi daju sve od sebe. Ono što nas ne slomi, to nas ojača. Pravi posao nas čeka kada sve ovo prođe. Previše godina slušamo priče o dodatnim sustavima odvodnje viška vode. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da nismo mogli više napraviti od pothvata fra Ante Gnječa iz davne 1938. godine kada je sagrađen jedini tunel za odvodnju viška vode prema Baćinskim jezerima", poručio je Pranić.

Iza mještana je još jedna neprospavana noć, više obitelji bilo je prisiljeno na evakuaciju, a danas se očekuje da bi vodostaj trebao narasti još jedan metar.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene