Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni tjednik Newsweek objavio je kartu Novog svjetskog poretka. Hrvatska je u njemu maslinarski i vinski raj.


S korijenima u antičkoj Grčkoj i Rimu, maslinarske zemlje, kako je Newsweek nazvao Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Portugal, Sloveniju i Španjolsku, imaju se malo s čime još pohvaliti. Za razliku od nordijskih zemalja, zaostaju u gotovo svakoj kategoriji razvoja.

Vezani članci Karta najintenzivnijih sukoba Ukrajina nije jedina: Pogledajte koji oružani sukobi u svijetu traju već godinama Karta događaja u Ukrajini Objavljena karta invazije: Uživo možete pratiti gdje se sve odvijaju vojne akcije u Ukrajini

>> Kako nas vide Europljani kroz šaljive stereotipe?

Duplo viša stopa siromaštva, 10 do 20 posto manje radne snage, velik vanjski dug i jedna od najslabijih stopa nataliteta, neke su od mana, koje je izdvojio Newsweek u svojoj analizi.

Novi načini podređivanja granica

Stoljećima smo koristili mape svijeta, čije je granice određivala isključivo politika. Sad je možda došao trenutak da se diplomatski određivane granice, zamjene onim povijesnim, rasnim, etničkim, religijskim i kulturnim granicama. Autor ovog 'Novog svjetskog poretka', Joel Kotkin, ponudio je svoje viđenje svijeta i njegovih granica.

Svijet je podijelio na taj način da mu se granice dinamički mijenjaju, a određuje ih afinitet, a ne zemljopis. Svukupno, je napravio 19 kategorija, a 'Maslinarske republike' treće su po redu.

Svjetski poredak

Tu su zemlje Nove Hanse, Graničnih područja, Gradova-država, Sjevernoameričkog saveza, Liberalistasa, Bolivarske republike, Samostojeće zemlje, Ruskog carstva, Divljeg istoka, Iranistana, Velike Arabije, Novih Otomana, Južnoafričkog carstva, Sub-saharske Afrike, Magrebijanskog pojasa, Srednjeg kraljevstva, Gumenog pojasa i Sretnih zemalja. Više o svemu pročitajte ovdje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju