Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme u Hrvatskoj

FOTO Kritično stanje na Orljavi: Vojska krenula u pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burna noć je za stanovnicima istočne Hrvatske. Jak vjetar i obilne padaline donijeli su im velike probleme.

Istočna i Sjeverna Hrvatska našle su se na udaru jakog nevremena. Slavonija je potopljena kišom. Od jučer poslijepodne kritično je u selima u okolici Županje. Tamo se užurbano grade zečji nasipi jer voda nadire do kuća. Zbog izlijevanja rijeka Orljave, Veličanke i Londže poplavljene su obiteljske kuće u požeškom kraju. U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašena je elementarna nepogoda.

Pročitajte i ovo U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Crveni meteoalarm FOTO/VIDEO Uskoro vrhunac vodenog vala u Zagrebu: "Stiže brže nego što se očekivalo, ali ima i dobra vijest..."

Vjetar koji je puhao i preko 100 km/h čupao je stabla iz korijena i nosio cigle i crjepove. Protekla noć bila je praćena još jačim vjetrom i oborinama zbog čega mnogi strahuju i od svojih usjeva jer oranice ne mogu popiti toliku vodu.

I vojska pozvana upomoć

Zbog visokih vodostaja rijeka Save i Orljave u Slavonskom Šamcu i mjestu Bečic u općini Oriovac u pomoć je pozvana i vojska, a zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije u petak ujutro je hitnu sjednicu održao županijski stožer za zaštitu i spašavanje.

Na inicijativu Hrvatskih voda stožer je donio odluku da Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje uputi poziv da u Slavonski Šamac uputi stotinu vojnika, a 50 vojnika na Orljavu.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu stožer je pozvao na pripravnost sva vatrogasna društva istočno od Slavonskoga Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu.

"Zbog složene situacije pozivamo sve koji dobiju obavijest da se odazovu pozivu", rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su, zbog poplave na području Okučana, noćas evakuirane dvije obitelji.

U pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Evakuacija u Lipiku

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom.

Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu.

"Dežuramo već nekoliko dana i noćašnji prodor vode dogodio se u svega dvije minute te su ljudi ostali zarobljeni u kućama. Neke smo nosili na rukama dok smo druge izvlačili čamcima", izjavio je Hini zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić.

Iako se u ovim trenucima voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se u popodnevnim satima na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val.

Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima.

Izlila se Orljava

Zbog obilnih kiša na području sljeva Orljave, ta se rijeka izlila u mjestu Gradac, kod Pleternica, a vatrogasci i mještani počeli su s evakuacijom djece i starijih stanovnika.

Voda je okružila 200-tinjak kuća kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni val odnio je i traktor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

"Bez obzira što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili uslijed poplava prije četiri godine", rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice koja je noć provela s ugroženim sugrađanima.

Lučka kapetanija Slavonski Brod zabranila plovidbu Savom

Zbog porasta vodostaja rijeke Save jutros su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava na dionici Dubočica-Novi Grad te je privremeno zabranjena plovidba na navedenoj dionici na Savi.

Upozorenje o zabrani plovidbe slavonskobrodska Lučka kapetanija je uputila zapovjednicima plovila, voditeljima čamaca, brodarskim tvrtkama, te ostalim sudionicima u plovidbi.

"Ovo su redoviti postupci u ovakvim situacijama, i na plovnom putu nema drugih izvanrednih događanja", izjavio je za Hinu Stjepan Benić, kapetan Lučke kapetanije Slavonski Brod.

Ujedno Lučka kapetanija poziva zapovjednike plovila da pojačaju sastav posade i vez plovila, da na mjestima veza više od tri plovila imaju u pripremi plovilo s vlastitim pogonom te da o uočenim promjenama i događanjima u plovnom putu obavijeste nadležnu Lučku kapetaniju.

Nepogoda i u ostatku zemlje

Na sjeveru Hrvatske, u Novom Marofu kod Varaždina vjetar je otkinuo cijelo krovište sa zgrade Gradske uprave, pri čemu je oštećeno pet vozila i susjedna zgrada. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

I nešto južnije kao da se vratila zima. Unatoč tome što je već sredina svibnja najviši vrh Biokova, Sv. Jure danas se zabijelio pod snježnim pahuljama. Palo je čak 10 cm snijega, a temperatura se spustila na -1,3 Celzijevih stupnjeva.

Problemi u prometu

Kiša i olujni vjetar otežavaju i usporavaju cestovni promet u većem dijelu Hrvatske - središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji, pa je tako od jutros autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica, otvorena samo za osobna vozila, a za ostala vozila obilazak je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina).

Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet zbog uklanjanja stabala s kolnika.

Zbog vode na kolniku zatvoreno je više državnih i županijskih cesta na području Slavonije.

Povremeno jaki udari vjetra utječu na to da se na dionici autoceste A1 između Zagreba i Bosiljeva te od južnog ulaza u tunel Sveti Rok do vijadukta Božići. vozi uz ograničenje brzine.

Zbog poplava zatvorena je do daljnjega pruga na dionici Pleternica - Požega - Velika, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice (HŽ).

Putnici se prevoze autobusima prema voznom redu vlakova, osim na željeznički kolodvor Blacko koji je poplavljen, navodi se u priopćenju HŽ-a. (T.V./Hina)

Ako ste i vi kamerom ili fotoaparatom zabilježili posljedice nevremena, šaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr, ali nipošto nemojte ugrožavati vlastitu sigurnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene