Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevladine udruge pozivaju na prosvjed zbog Busheva posjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri nevladine udruge - Zelena akcija, Documenta, i Centar za mirovne studije, u petak i subotu organiziraju prosvjedu u povodu posjeta predsjednika SAD-a Georga W. Busha Zagrebu.

Prosvjed se organizira jer je Busheva administracija izravno odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava, pokretanje nepotrebnih ratova te klimatske promjene, istaknuli su aktivisti na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Poziv Poziv Domagoja Mikića Na zebri koja vodi u križanje poginuo je 12-godišnjak: Gdje su institucije? Prijelaz smrti - 3 Poziv Domagoja Mikića Prijelaz smrti na kojem je poginuo 12-godišnji dječak: "Mi smo se gledali preko ceste, on je krenuo, čuo sam kako gume škripe..."

Okupljanje na Cvjetnom trgu, gdje planiraju izgraditi tzv. mirovni kamp ili anti-bush zonu, počinje u petak u 19 sati paljenjem svijeća za sve žrtve Busheve politike, ali i stradale u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

Drugoga dana prosvjed će trajati od 10 do 13 sati kada će se posjetitelji, koje su udruge pozvale da im se pridruže s transparentima i vrećama za spavanje, moći potpisati na velike razglednice koje kasnije namjeravaju predati Bushu.

Aktivisti su posebno ogorčeni jer je u protokolu posjeta predviđeno da se američki predsjednik građanima obrati na Markovom trgu, gdje je inače zakonom zabranjeno javno okupljanje. Na taj se način, smatraju, građane tjera na kršenje zakona, a pitaju se hoće li policija uhapsiti okupljene kako bi postupila da se na istom mjestu nađe veći broj radnika, sindikalista ili mirovnih aktivista.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič kazala je da se prosvjedom, među ostalim, želi ukazati na dvostruke standarde američke vanjske politike koja državama poput Hrvatske prigovara zbog nepoštivanja ljudskih prava, a sama ih svakodnevno krši.

Sve manjem poštovanju ljudskih prava posebno je pridonio tzv. rat protiv terorizma, zbog kojega je mučenje ponovno postalo uobičajen način postupanja prema zatvorenicima, ustvrdio je predsjednik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac.

Njegov suradnik iz Zelene akcije Tomislav Tomašević podsjeća da su SAD jedina industrijska sila koja nije ratificirala Protokol iz Kjota, zbog čega je Bushevu administraciju smatra najvećim krivcem za klimatske promjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene