Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada kamion propadne kroz most, a dio ceste se jednostavno uruši jasno je da stanje alarmantno! Radi se o lokalnim cestama kroz Gorski kotar koje su u katastrofalnom stanju. Zbog vremenskih nepogoda se urušavaju, propadaju mostovi, ceste su pune rupa u asfaltu.


Nova kritična točka na goranskim cestama! Urušio se dio prometnice Rijeka-Zagreb kod mjesta Skrad. 'Veliki snijeg, mnogo kiše. Ima jedan propust koji ima jako puno vode i sve to zajedno vjerojatno je uzrok urušavanja', kaže Ivan Delač, nadzorni inženjer Hrvatske ceste, ispostava Rijeka.

Vezani članci Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Objavljena analiza rezultata inspekcije broda Bourbon Rhode: "Jako sam bijesan što su takav brod pustili na more" U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) Ne može očitije: Postavljena 3D horizontalna signalizacija na autocesti A4 koja vozače upozorava na pogrešan smjer

Nakon jučerašnjeg propadanja kamiona kroz most kod Gomirja, drugi je to incident u manje od 24 sata. 'Grad Vrbovsko je na rijeci Dobri i imamo nekoliko mostova koje treba hitno sanirati', kaže Dražen Mufić, predsjednik GV Vrbovskoga. 'Sve prometnice u cijelom Gorskom kotaru nisu po meni sve u najboljem redu', kaže Anđelko Florjan, načelnik općine Ravna Gora.

>> Usred mosta rupa

S goranskim političarima slažu se i građani, koji izdvajaju za cestarine, a zauzvrat malo dobivaju. 'Mislim da je kvaliteta cesta sve gora', kaže Goranka Štimac, vozačica iz Delnica. Vožnjom po takvoj cesti vozila se brže kvare i propadaju. 'Kvarovi goranskih auta zbog loših cesta su istrošeni kuglični zglobovi, vilica, spiralne opruge od amortizera i istrošeni amortizeri', kaže automehaničar Sanjin Huš.

Većina ovih cesta građena je prije dvjesto, pa čak i tristo godina, i bila je namijenjena tadašnjem prometu - konjskim zapregama. Današnji teški kamioni i autobusi te tisuće vozila na dan neće još dugo podnijeti, ukoliko se hitno ne počne s obnovom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook