Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.200.000 kuna

Neviđen potez komunalne tvrtke: Vodovod ovršen zbog nogometnog kluba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenski Vodovod ovršen je za milijun i 200 tisuća kuna jamstva za kredit koje je dao - Nogometnom klubu Šibenik.

Dosad neviđen potez jedne komunalne tvrtke u Šibeniku je izazvao velike prijepore između osoba na odgovornim funkcijama. A zbog napete situacije, jutros je imenovan i novi Nadzorni odbor.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Mjesto Ruda - 1 U Dalmatinskoj zagori Deseci tisuća ljudi ostali bez vode, zamalo se dogodila i katastrofa, ali stižu dobre vijesti: ''Kvar je popravljen''

Vezu šibenskog Vodovoda i Nogometnog kluba ne čini samo zalijevanje travnjaka nego i kredit koji je podignuo drugoligaš sa Šubićevca, a jamstvo za 20% iznosa osigurala šibenska komunalna tvrtka. Klub nema novca za povrat kredita, pa je Vodovod kao jamac dobio ovrhu.

Miho Mioč, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik bez odgovora na pitanje zbog kojeg su se podignule velike tenzije. A gradonačelnik Željko Burić, ujedno i predsjednik Skupštine Vodovoda, prstom upire upravo u direktora tvrdeći da je odluku o jamstvu za kredit donio bez njegova znanja.

Nogometnom klubu drugi najveći suvlasnik upravo je Vodovod. Kritike su zato nakon sjednice Skupštine stizale i od načelnika općina koje koriste vodovodne usluge.

''Ima novca da se financira sport, onda neka se razmisli da se smanji cijena vode, koja nije mala'', kaže Ivan Gulam, načelnik Pirovca.''Krimen je što je gospodin Mioč dao jamstvo za Nogometni klub. Nije vodovod javno poduzeće da bude suvlasnik sportskih društava'', smatra Stipe Petrina, načelnik Primoštena.

Direktor Mioč na glavna pitanja nije pred kamerama želio odgovoriti, ali zato jest na prozivke skupštinara. ''Pitajte gospodina Petrinu kako je naučio krasti vodu. On od 2005. ima priključak, krade vodu'', kaže Mioč.

Milijun i 200 tisuća kuna Vodovodu je ovršeno, ali uvjeravaju nadležni - to ne utječe na svakodnevni rad tvrtke.

''Ne predstavlja nikakav problem u poslovanju, a vama je poznato da je Vodovod zatražio povrat tih sredstava'', kaže Nediljko Duić, predsjedatelj Skupštine Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Bez kaznenih prijava

To potvrđuje i direktor Nogometnog kluba, kojemu je Grad Šibenik jamac za 80, a Vodovod za 20 posto kredita.

''Nogometni klub nije imao za platiti ni Gradu ni Vodovodu. Međutim, postoji ugovor između Kluba i Grada i Kluba i Vodovoda kojim će se s 30% od transfera igrača i prodaje ulaznica i sponzora taj novac njima nadoknaditi'', rekao je Novica Ljubičić, direktor HNK Šibenik.

Ali dok se situacija ne raščisti, još će mnogo vode proteći šibenskim travnjakom.

Od institucija koje smo kontaktirali oglasio se jedino Središnji državni ured za šport. Oni kažu da je Nogometni klub Šibenik sportsko dioničko društvo, da za njega odgovaraju vlasnici, a Zakon o sportu ne određuje tko može ili ne može biti jamac za kredit bilo kojem sportskom klubu. I legalno je da direktor donese ovakve odluke mimo znanja predsjednika i članova Skupštine.

Za sada nema kaznenih prijava ni istraga, no ostaje pitanje moralne odgovornosti. Imenovan je novi Nadzorni odbor i sada se mogu očekivati još neke smjene. Jer, sada se povlači pitanje rada komunalne tvrtke koja je javna tvrtka i raspolaže javnim novcem - a dok Vodovod daje jamstvo za kredit Nogometnom klubu, pojedina šibenska sela još nemaju ni centimetar vodovodnih cijevi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene