Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Navodi predstavnika Udruge pravnika Vukovar 1991. da Glavni državni odvjetnik i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nisu ništa poduzeli radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području RH i Republike Srbije, u potpunosti su netočni, priopćilo je večeras Državno odvjetništvo.


Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku je podnijelo Istražnom sucu osječkog Županijskog suda istražni zahtjev protiv zapovjednika logora Begejci i Stajićevo te je zatraženo provođenje više istražnih radnji, a o čemu je ranije objavljeno priopćenje za javnost. Do sada je ispitano 36 svjedoka, a od Tužilaštva Srbije je zatražena dostava podataka o osumnjičeniku te, povodom zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva, PU osječko-baranjska i PU vukovarska-srijemska prikupljaju dodatne podatke zajedno s provjerama sigurnosnih službi koje su u tijeku.

>> 'Država stopira procesuiranje zločina u srpskim logorima'

Vezani članci Slika nije dostupna Logoraši kazneno prijavili svoje zlostavljače Slika nije dostupna Bivši logoraši podnose kaznene prijave protiv zlostavljača

Oko stradavanja zarobljenika u logoru Srijemska Mitrovica, istražni sudac Županijskog suda u Osijeku povodom zahtjeva ovog odvjetništva provodi ispitivanje predloženih 73 svjedoka. Ujedno, upućeni su zahtjevi istražnom sucu kako bi se ispitali svjedoci oko stradavanja civila i zarobljenika u Dalju, a dodatni su podaci zatraženi od PU osječko-baranjske i sigurnosnih službi, dok je u drugim predmetima oko logora u Dalju, ispitano 104 svjedoka. U ostalim predmetima oko stradavanja zarobljenika u logorima u Srbiji i Hrvatskoj ispitana su 94 svjedoka.

Osuđeni čuvari u logorima Stajićevo i Begejci

U odvjetništvu podsjećaju da su pravomoćnim presudama Županijskog suda u Osijeku zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika osuđeni Ivica Vuletić i Slobodan Bačić, čuvari zarobljenika u logorima Stajićevo i Begejci. Ivica Vuletić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina te drugi dio zatvorske kazne izdržava u Republici Srbiji koja je tu presudu i priznala.

Kako stoji u priopćenju, ŽDO u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za poduzimanje istražnih radnji, odnosno da se 128 zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima ispita u svojstvu svjedoka te je dodatnim prijedlozima predloženo ispitivanje još jedanaest svjedoka. Kako je istražni sudac ispitao desetak svjedoka, poslane su požurnice kako bi se ispitivanja što prije obavila.

Budući da je ŽDO u Osijeku podnijelo istražni zahtjev protiv zapovjednika logora u Stajićevu i Begejcima, za njihovo su postupanje putem Policijske uprave vukovarsko-srijemske obavljene određene provjere te su im dostavljeni ostali potrebni podaci i izvješća, priopćili su iz Državnog odvjetništva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju