Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovarski branitelji

'Država stopira procesuiranje zločina u srbijanskim logorima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. upozorili su da niti godinu dana od kada su u Beogradu podnijeli kaznenu prijavu zbog ratnih zločina u srbijanskim logorima hrvatsko Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa nije Srbiji poslalo dokumentaciju nužnu za pokretanje sudskih postupka protiv odgovornih za ubojstva mučenja i zlostavljanja hrvatskih ratnih zarobljenika.

‘Iako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao da se zločini nad Hrvatima u logorima u Srbiji moraju procesuirati još ništa nije poduzeo. Želimo samo da radi svoj posao i nakon 19 godina srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine dostavi naše iskaze’, kazao je predsjednik Udruge Zoran Šangut. Dodao je da im je i u Srbiji rečeno da se za pokretanje postupka čeka dokumentacija iz Hrvatske. Riječ je o svjedočenjima preživjelih logoraša kojima se potkrepljuje kaznena prijava za zločine u pet srbijanskih logora. U prijavi koja je 22. svibnja prošle godine predana srbijanskom tužiteljstvu navedena su imena 54 neposredna počinitelja, zapovjednika i logorskih stražara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićenja branitelja Branitelj s tjeralice: 'Nemam zbog čega bježati!' Slika nije dostupna Moguće proširenje popisa 'Popis nije poruka samo braniteljima, nego cijeloj Hrvatskoj'

Procesuiranje ovih zločina trebalo bi biti od nacionalnog interesa, jer dokazuje da se u Hrvatskoj nije dogodio građanski rat nego srpska agresija’, kazao je Šangut. Predstavnici udruge zgroženi su i držanjem ministra Ivana Šimonovića koji ih, tvrde, ne želi primiti na razgovor i ima hladan odnos prema žrtvama. ‘Ako su se mogli uhvatiti u koštac s hrvatskim zločinima u Lori, 'garaži' i 'selotejpu' zašto ne mogu procesuirati i zločin u Srbiji. Tek tada branitelji će biti zadovoljni’, ustvrdio je vukovarski branitelj Predrag Marguš-Fred. Branitelji kažu da traže tek jednake kriterije i podsjećajući da su u slučaju uhićenja ‘Joce Amsterdama’ vidjeli kako svjedočki iskaz u rekord.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene