Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz HNS-a tvrde

'Šukerove tvrdnje o stabilnosti javnih financija su netočne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je potrebna hitna društvena i ekonomska preobrazba, poručio je s HNS-ove konferencije za novinare predsjednik Interesnog odbora te stranke za gospodarstvo Dragan Kovačević.

HNS, suprotno dojmu u javnosti da se slaže s gospodarskom politkom Vlade RH, ne podupire njezine gospodarske odluke za oživljavanje gospodarstva. Država ne može biti generator nelikvidnosti i ne može naručivati poslove za koje nema novca, rekao je Kovačević i dodao kako su netočne tvrdnje ministra financija Ivana Šukera po kojima su javne financije stabilne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokušat će objasniti građanima Grčić: Monetizacija autocesta za stabilizaciju javnih financija Slika nije dostupna Krnji i nepotpuni podaci Draghi: Grčke su vlasti prije tri godine muljale o stanju ekonomije

'Do rebalansa proračuna će doći htio to ministar Šuker ili ne htio', istaknuo je Kovačević, podsjećajući da će na naplatu doći jamstva za brodogradnju i drugo, čime će Hrvatska 'doći u škripac jer se proračun neće moći napuniti'. 'Kapacitet našeg proračuna prije krize bio je oko 90 milijarda kuna. Ako bismo se zadužili za još deset milijarda, moglo se doći do nekih 100 milijarda kuna, i to je kapacitet hrvatskoga gospodarstva', ustvrdio je.

Tko će puniti proračun?

Iznad toga se ne može trošiti, no Hrvatska, po Kovačevićevim riječima, trenutno iz proračuna troši oko 123 milijarde kuna. Danas u zemlji imamo 1,2 milijuna umirovljenika, uskoro čak 350.000 nezaposlenih, te 1,4 milijuna zaposlenih, od kojih 70 do 80 tisuća ne dobiva plaću, rekao je Kovačević i upitao tko će puniti proračun. Ustvrdio je kako uskoro neće biti dovoljno novca za mirovine ni za javnu upravu.

>> Kosor i Šuker tvrde da se državna blagajna puni kao i lani

'Priča o tome da je u Hrvatskoj 85 posto proračuna zadano ne stoji', istaknuo je. U Hrvatskoj se proračun godinama slaže tako da se samo mijenjaju brojke, a sve ostale stavke ostaju iste, ustvrdio je, dodajući da bi 'cijeli proračun trebalo obrisati te ga slagati ispočetka'. Kad je riječ o medijskim napisima o tome tko su bolji savjetnici - oni u Uredu predsjednika Republike ili premijerkini Kovačević je rekao kako 'Hrvatska treba imati jedinstven cilj i poslovnu strategiju prema izlasku iz krize'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene