Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru prazne su police, ostalo im je tek nešto šećera i brašna te malo ulja, što ni izbliza nije dovoljno da se prehrani više od 600 obitelji o kojima se brinu.

Galerija Marija Batinić Sermek (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Grozdanov (Foto: Dnevnik.hr) Skladište s hranom (Foto: Dnevnik.hr) +2 Tamara Mikulić (Foto: Dnevnik.hr)

Dok su u potrazi za donatorima, uključili su se i u probni sustav koji povezuje njih i donatore. To je, kažu, tek početak rješavanja problema koji pred institucijama stoji niz godina, ali barem se krenulo.

Vezani članci Vukovarska ada - 3 Nizak vodostaj Dunava otkrio spektakularne prizore: "Niti jedno mjesto u Hrvatskoj se s tim ne može mjeriti" Socijalna samoposluga u Vukovaru, Jasna Solin "Svi smo mirisali na limun..." Gorka priča iz vukovarske Socijalne samoposluge koja će vam natjerati suze na oči, ali vas i nasmijati

Socijalna samoposluga u Vukovaru brine o više od 600 obitelji. Tamara Mikulić iz socijalne samoposluge Duga kaže kako ovo nije prvi put.

"Tako nam je svake godine početkom rujna kad donacije stanu, i onda razmišljamo od čega i kako krenuti s podjelom. Nedostaje svega, od higijene, osnovnih namirnica, potrepština za djecu", objašnjava nam Mikulić.

Vape za donatorima, bez kojih će police ostati prazne. Mikulić kaže da ovise o donatorima, odnosno o "ljudima dobre volje koji će nešto donirati".

Jedna su od 20-ak socijalnih samoposluga koja sudjeluje u testiranju platforme za doniranje hrane. Sustav iza kojeg stoji država nadzire riječki Centar za kulturu dijaloga.

Zoran Grozdanov iz Centra za kulturu dijaloga razjašnjava proceduru doniranja hrane.

"Donator ne mora stajati za telefonom i zivkati okolo socijalne samoposluge, a ni one ne moraju zivkati donatore, nego imamo tu centralnu bazu gdje se vidi tko što želi donirati, kakve su potrebe i oni se spajaju"„ kaže Grozdanov.

Potrebe su velike, a donatora malo. Nadaju se da bi im sustav kad krene u punu primjenu mogao olakšati doniranje. Iz Duge objašnjavaju kako su od proljeća imali svega dvije donacije. Tvrde da im je financijski neisplativo ići po hranu i da bi im pomoglo više donacija iz Vukovara.

Ipak,  ostaje problem prijevoza, koji ovo rješenje ne predviđa. Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede kaže da sustav taj problem neće riješiti.

"Nedostatak kadra kod posrednika, to planiramo riješiti drugim modelima, između ostalog i studij izvedivosti banke hrane je u finalnoj fazi", zaključila je ona.

U međuvremenu police vukovarske samoposluge ostaju prazne - barem dok se ne javi novi donator.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju