Socijalne samoposluge u Hrvatskoj ovih dana ovise o donatorima više nego ikad. Jer hrane nema dovoljno za sve. A gladnih je na tisuće i taj broj stalno raste.


Nekima je čak stigla i pisana obavijest da će idući paket hrane dobiti tek nakon prvog siječnja iduće godine.

Vezani članci Provjereno: Radnici u pilani 4 mjeseca bez plaće - 2 Rade krvav posao u pilani, bez plaće su četiri mjeseca, a šefa nisu vidjeli godinama: "Lagano se gubim, to je takav psihički pritisak“ Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…"

Voće i kutije s hranom u socijalnoj samoposluzi u Zagrebu našli su se zahvaljujući donacijama. No za više od 4.000 korisnika - nema dovoljno. Tako je jednu korisnicu socijalne samoposluge koja je željela ostati anonimna, dočekala obavijest da idući mjesec paket s hranom neće dobiti.

„Svi dobivaju papirić da se jave tek iduće godine, znači iza 1.1. da se tek jave, a onda budu vidjeli kako će skupit nešto za pomoć“, kaže korisnica.

Nema pomoći, čeka se donacija

„Kažu da trenutno nema nikakve pomoći i da se čeka eventualno donacija“, veli ona.

U socijalnoj trgovini objašnjavaju kako bi hranu i dalje dijelili svaki mjesec - da imaju. Do sada su to uspijevali zahvaljujući fondovima EU-a.

„Projekt fonda europske pomoći za najpotrebitije je završio 30.9., trenutno tog projekta nema. Mi se nadamo da ćemo uspjeti što prije prikupiti veći broj donacija i da bi mogli opet početi s podjelom jedanput mjesečno“, kaže Mislav Šajatović Šuba, djelatnik socijalnog dućana, Zagreb.

Novi natječaj još nije raspisan

Projekt je završio, a natječaj za novi još uvijek nije raspisan.

„Obavještavamo vas kako je priprema novog FEAD natječaja u tijeku, s planiranom objavom do kraja mjeseca listopada“, poručuju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Je li se s natječajem moglo krenuti prije ili produžiti trajanje projekta - iz Ministarstva nisu odgovorili. A korisnici će se neko vrijeme morati strpjeti. Sve te obitelji sada ovise isključivo o donacijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr