Što se događa s limunom? Nema ga na tržnicima ni na policama trgovina, a ono malo što ima, uvozno je i skupo. Jedemo većinom turski, španjolski i argentinski limun. Hrvatskih domaćih OPG-ova nema puno i teško konkuriraju uvoznim zemljama.
Podijelite
Na kišnom Dolcu iznenađujuća navala kupaca. Ponuda šarolika, ali u njoj nema limuna. Na tržnici su se u subotu žutile jedino mandarine. Donekle uobičajen prizor u ovo doba godine jer se čeka da krene berba, ali nikad nije bilo ovako, kažu prodavači.
"Znate što, svaki sedmi, osmi mjesec bude visoka cijena,kriza, ali ove godine pogotovo jako malo ga ima, uopće ga nema skoro", rekao je prodavač na tržnici Amir.
Većinom jedemo turski limun, ali on se još čeka jer berba nije počela.
Ovaj koji trenutačno imamo dolazi iz Južne Amerike. Skup je i za prodavače.
"Razlog zašto nema limuna ovdje što je nama preskupa nabava 2,60, ,20 za koliko da bi prodamo, za tri eura ljudi nemaju novca", rekao je prodavač Saud.
Procjena je da će ova situacija potrajati mjesec dana.
Trenutačno na Dolcu tek dva štanda prodaju limun i to limun iz Argentine, cijena tri eura za jedan kilogram. Za 20 dana ponuda bi trebala biti bogatija jer bi trebala stići pošiljka iz Turske i Španjolske pa bi trebala pasti i cijena.
U Hrvatskoj nema puno proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, primjerice u dolini Neretve. "I to je razlog zašto na našim tržnicama još uvijek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očito su se dogodili neki poremećaji na svjetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo utjecati", rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.
Cijena još nije finalizirana, ali pretpostavlja se da će kilogram biti tri eura. Teško da mogu konkurirati Turcima i Španjolcima jer oni limune koji beru ove jesen mogu prodavati cijelu godinu, a u Hrvatskoj nema skladišta za čuvanje limuna.
"A trgovački centri traže opskrbljivače koji ce proizvod dostavljati cijele godine, zaključuju onda ugovore koje mi kao mali proizvođači ne možemo ispoštovati jer nemamo gdje čuvati limun", dodaje Delija.
Od cijena građanima kiseli okus u ustima, radije bi da je on domaći. Slavica kaže da je jako skup, a da je kvaliteta nikakva, a Linda je primijetila da je ponuda jako siromašna te da se jako puno uvozi iz južne Afrike i Španjolske.
"Ubijaju male ljude, neka Vlada malo razmisli o tome, a stalno se busa u prsa Plenković kako je napravio sve, neka pođe i pogleda, nek' se makne iz fotelje Banskih dvora", rekla je Karmela Urlić.
Domaće limune imamo od sredine 10 mjeseca do kraja godine jer nemamo kladišne kapacitete. To se može promjeniti uz pomoć europskih fondova. Ministarstvu poljoprivrede poslan je upit, ali do zaključenja priloga odgovor nije stigao.