Obavijesti Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

Nestao optimizam, građani ne vjeruju u proračun i investicije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović i njegov tim cijeli su se prošli mjesec bavili proračunom, ali i najavom velikih investicija.

To su nakon siječnja bili i tjedni kada smo dobili zakonodavni, a time i politički okvir kako će Vlada djelovati u ovoj godini. Optimizam i očekivanja pa i želja za odricanjem, čini se, tope se.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Male ili nikakve šanse Od 170 amandmana Vlada prihvatila samo jedan HDZ-ov. Oporba ljuta: "Apeliram da se prijedlog dostavi premijeru u obliku štafete" Ilustracija - 4 Mala djela dobrote Korak bliže rješenju zagonetke: Jesu li ljudi prirodno velikodušni ili ih kultura u kojoj su odrasli ''tjera'' na pomoć?

Minus će biti isti ako ne i veći

Proračun za 2012. kao da je većinu razočarao. Vlada ga je smanjila za 4 milijarde, kako bi ga dugoročno stabilizirala. No 31 posto građana smatra da sve to neće imati nikakav utjecaj i da će manjak biti jednak. Njih 28 posto misli kako na kraju godine neće doći do povećanja proračuna. Tek svaki četvrti ispitanik vjeruje kako će Vladin proračun dovesti do manjeg minusta.

Uz birače vladajuće koalicije taj stav češće navode starije osobe, osobe višeg obrazovnog statusa, osobe iz gradova te umirovljenici. Osobe koje očekuju kako će se proračun stabilizirati. 17 posto građana ne zna.

Moglo se i više...

Ostat će pitanje je li se moglo više. 31 posto građana misli kako je Vlada proračunom mogla učiniti više kako bi se spriječio pad kreditnog rejtinga. Njih 24 posto misli da se proračunom nije učinilo gotovo ništa, a 23 posto misli da se učinilo koliko se moglo. Tek 12 posto građana misli da je Vlada učinila realno što je mogla. 9 posto ih ne zna.


Zanimljivo kako je 40 posto birača vladajuće koalicije očekivalo da Vlada proračunom učini više od onoga što se učinilo. Oporbeni birači su pesimistični i tek 23 posto HDZ-ovih birača misli da je Milanovićev kabinet učinio što je mogao.

Milanovićeva Vlada neće nas izvući iz krize

I na kraju, 54 posto građana misli kako sve mjere neće pridonijeti izlasku iz krize. 27 posto pak misli da pridonijeti izlasku iz krize, a 9 posto ne zna.

Ako ovo usporedimo s mjerama Jadranke Kosor iz 2010., Vlada bi se mogla zapitati. Naime, 2010. 62 posto građana mislilo je da zemlja neće izaći iz krize Vladinim mjerama, istina, tada je bilo dvostruko više pesimista jer samo je 15 posto građana vjerovalo u Vladine mjere. 23 posto odgovorilo je kako ne zna.

55 posto birača vladajuće koalicije su optimisti, a HDZ-ovi su pesimisti, njih 62 posto.

Čačićevim investicijama ne vjeruju


Radimir Čačić predstavio je paket investicijskih mjera. No građani, njih 58 posto, u to ne vjeruju, odnosno ne misle da će se realizirati. Tek 32 posto građana misli da će se investicije realizirati. Ne zna njih 10 posto.

Na ovom je pitanju najveći broj pesimista među biračima vladajuće koalicije. Njih 46 posto ne u njih ne vjeruje, a 47 posto vjeruje. Ostali birači većinom su pesimisti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene