Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Program hrvatske natalitetne politike nikako da osjete stanovnici sela Dalmatinske zagore. Umrlih je ponegdje i dvadeset puta više nego rođenih.


Iseljavanje mladih u gradove nezaustavljivo raste. Demografsku nagriženost najbolje će oslikati podatak o broju osnovnoškolaca. Ondje gdje ih je prije petnaestak godina bilo tisuću, danas ih je dvjesto. Stariji će potvrditi kako u selima malo toga funkcionira. 'Ovdje funkcioniraju samo groblja i ništa više', rekao je Josip Macukić. I uistinu, godišnje zna nestati pola jedne općine. U nekim selima šibenskog i kninskog zaleđa koja su trebala biti uzdanice hrvatske demografske obnove lani je rođeno troje djece, a svijet je napustilo 55 osoba.

Vezani članci Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01 VIDEO Gaza napadnuta salvom raketa, srušena dvanaesterokatnica: "Bombe su pale na naš ured. Trčali smo i molili se da se vojska ipak povuče" Prazni krevetići u rodilištu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Zavod za statistiku ponovno izdvojio neke od alarmantnih podataka

Nekad mladi i kršni momci postaju stari momci. Potencijalni životni partneri odavno su napustili sela. Kuća Mazarekićevih jedna je od rijetkih gdje se čuje dječji plač. Huanita, majka četvero djece danas je prisiljena izgovarati teške riječi. 'Ne bi ih trebalo imati uopće. Što više djece, veći su troškovi, a primanja nikakva', rekla je Huanita Mazarekić. Stariji koji su ostali u selima godinama, godinama gledaju kako život iz njih polako nestaje. U Erveniku u kninskom zaleđu deset puta manje ljudi. Prema zadnjim podacima nisu ugrožena smo sela. Poraz nataliteta prijeti i većim gradovima.