Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici Županje i u nedjelju su čuvali nasipe, kako bi spasili grad. Učenici svih županjskih srednjih, pa i osnovnih škola od početka opasnosti pa sve od proglašenja elementarne nepogode sudjelovali su u izgradnji zečjih nasipa.


Mnogi učenici iz Županje sudjelovali su u obrani svoga grada od poplava. U redakciju Dnevnik.hr-a javila se jedna profesorica iz Županje koja nas je izvijestila kako su se mnogi učenici srednjih i osnovnih škola u Županji uključili u slaganje vreća s pijeskom na nasipe. Među njima su brojni bili i maturanti koji su svoju norijadu stavili u drugi plan, zasukali rukave i pomogli u obrani od poplave.

Vezani članci Lorena Tolić Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske" Državna matura Ispiti u doba korone: Doznajte sve što vas zanima o održavanju i rezultatima ovogodišnje državne mature

Pojedini maturanti morali su biti evakuirani iz svojih kuća u poplavljenim selima i otežano im je pripremanje za maturu. 'Posljednja dva dana svi, pa i oni evakuirani, bili su na kritičnim mjestima i pomagali u gradnji zečjih nasipa', rekla nam je profesorica koja je željela ostati anonimna.

 Pronađena jedna nestala osoba: Pothlađenog i mokrog muškarca spasila vojska

Učenici svih županjskih srednjih, pa i osnovnih škola od početka opasnosti pa sve od proglašenja elementarne nepogode sudjelovali su u izgradnji zečjih nasipa, snabdjevanju radnika hranom i napitcima, kao i u brizi za izbjegle s poplavljenog područja koji pristižu u okolna sela.

U noći sa 16. na 17.5. neki od su njih napustili norijadu i pridružili se prvim graditeljima nasipa. Dio maturanata iz Rajeva Sela, Gunje i Račinovaca izgubilo je u poplavama domove, a dio je morao izbjeći. Budući da im u utorak počinje ispitni rok državne mature, to predstavlja velik problem za te učenike, njihove roditelje kao i profesore, koji svih ovih dana bodre učenike i pomažu u koordinaciji podataka o njima.

Ispiti državne mature, planirani od 20. do 23. svibnja, održat će se nakon 9. lipnja za pristupnike iz Slavonskog Broda i Županje te za pristupnike s poplavom pogođenih područja Bosne i Hercegovine koji su prijavili polaganje ispita, izvijestili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ravnateljica Centra Maja Jukić napominje da će se točan raspored polaganja pojedinih ispita objaviti naknadno. Za sve ostale pristupnike ispiti će se održati prema Kalendaru polaganja ispita državne mature. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook