Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati i blagdani

Neradni dani utječu na gospodarstvo: Hoće li Vlada ukinuti tri praznika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji imaju posao, rado iskoriste svaku blagodat koja se nudi kako na njega ne bi morali doći. Do kraja godine imamo tri situacije kada dan godišnjeg može osigurati i do pet dana odmora u komadu.

Dan neovisnosti u cijeloj Hrvatskoj prošao je gotovo u idiličnom raspoloženju. Ugodne temperature mnoge su izmamile van i sve to puna tri dana. Jer Dan neovisnosti je pao na ponedjeljak i većini donio još jedan neradan dan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme od 40 dana Čista je srijeda: Znate li što obilježavamo? Sezona skijanja pred vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pripremite skije! Tradicionalni skijaški tjedan pred vratima: Iako se ulaže i u domaća skijališta, većina Hrvata ići će u inozemstvo

Do kraja godine bit će još prilike za odmor. Prvi idući neradni dan je prvi studenog, na blagdan Svih Svetih. Pada u četvrtak što znači da, ukoliko dan poslije dobijete slobodno ili uzmete dan godišnjeg, dobivate četiri slobodna dana. Božić je u utorak, a dan poslije Sveti Stjepan, također je neradni dan. Od vikenda do srijede većina će vjerojatno spojiti pet slobodnih dana, što je zapravo mali godišnji odmor. Ako računamo i Novu godinu, koja će biti u utorak, onda su to dodatna četiri slobodna dana.

>> Šprem: Hrvati ne razlikuju Dan državnosti od Dana neovisnosti

U ovoj godini imamo ukupno 14 državnih praznika i blagdana, koji su ujedno i neradni dani. Tri su od toga bila u nedjelju, a jedanaest ostalih dana, koji su mnogima dobrodošli za dodatne slobodne dane.

Prema procjenama, svaki neradni dan gospodarstvu odnosi milijardu i sto milijuna kuna, a Hrvatska je po broju državnih praznika među rekorderima u Europi. Vlada je još prije pola godine razmišljala o ukidanju tri praznika. 'U Hrvatskoj sigurno ima previše praznika', rekao je ministar Jovanović. 'Jednostavno za istu cijenu ili možda i nižu imat ćemo više radnih sati, a to znači i veću produktivnost', kazao je ministar Linić.

Po njihovoj računici uštedjele bi se tri milijarde. No, sve je stalo na tome. Ukidanje se više ne spominje. Pa planove građana o spajanju, bar do kraja godine, sigurno neće ništa pokvariti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene