Zagrebački Županijski sud danas je izrekao nepravomoćnu presudu varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku prema kojoj je osuđen na dvije godine zatvora. On kaže da će u žalbi dokazati da nije bilo nikakve štete.

Galerija


Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak je nepravomoćno osuđen na dvije godine zbog pogodovanja tvrtkama suoptuženog Davora Patafte koji je zbog poticanja na zlouporabu položaja osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora.

Vezani članci Ivo Sanader - 1 DORH objasnio kako će država naplatiti 74 milijuna kuna od Ive Sanadera Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela"

Osim njih na djelomično uvjetnu kaznu od godine i pol osuđena je i članica uprave Pataftinih tvrtki Narcisa Huljev, koja će u zatvoru provesti devet mjeseci, a ostatak na uvjetnoj slobodi. Huljev uz to mora platiti i kaznu od 450.000 kuna.

Čehok i ostali proglašeni su krivima za nezakonitu zamjenu zemljišta s Pataftinim tvrtkama te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti vezanih za upravljanje varaždinskim aerodromom. Istovremeno, Čehok je oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada.

Varaždin oštećen za 14 milijuna kuna

Prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice, navodne nezakonitosti kojima je Varaždin oštećen za 14 milijuna kuna događale su od kraja 2007. do sredine 2011.

Osim Čehoka, Patafte i Narcise Huljev, Uskok je teretio Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, koji su oslobođeni, te tri Pataftine tvrtke.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju 2014. dao ostavku na gradonačelničku dužnost, iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je proveo više od mjesec i pol dana.

Riječ je o optužnici koja je, iz drugog pokušaja, potvrđena u prosincu 2012. nakon što je Uskok detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Čehok, varaždinski poduzetnik Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela. Optužnica je, međutim, ponovno mijenjana i u svibnju ove godine kada je Uskok odustao od optužbi za udruživanje, a smanjen je i iznos moguće štete koja se u prvoj optužnici procjenjivala na gotovo 50 milijuna kuna.

"Naravno da sam zadovoljan time da smo oslobođeni za ono najveće djelo po šteti"

Čehok je govoreći o presudi rekao da će u žalbi dokazati da nema nikakve štete.

"Riječ je o jednom dugotrajnom i složenom predmetu a 4 različite točke. Prva šteta po Uskoku je bila 51 milijun, onda izmijenjena optužnica 13 i pol. Čuli ste danas da sud smatra da od toga je otprilike 5 i pol milijuna. Ja ću dokazati u žalbi da tu nema nikakve štete. Naravno da sam zadovoljan time da smo oslobođeni za ono najveće djelo po šteti, a ovo ću morati u žalbi dokazati. Nažalost sve se zasniva na vještačenjima. Tu su provedena tri vještačenja i jedno ide u prilog nama. Ja smatram da je to vještačenje trebalo biti uzeto u obzir, a ne ova druga dva koja nisu ni u skladu sa zakonom. Tako da ćemo u žalbi dokazati da je to opet pitanje subjektivnosti vještačenja, a ne nekakve moje objektivne krivnje", rekao je Čehok o presudi.

Govoreći o odnosu s Pataftijem, rekao je da je on danas gradski vjećnik i da su njih dvojica u pristojnim odnosnima, kao i da nikada nikakvih dogovora nije bilo. (Hina/Ma.B.)