Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborski zastupnici

'Neodrživa stopa doprinosa za drugi stup'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su klubovi u četvrtak podržali dio rješenja u prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koja idu u korist budućih umirovljenika, ali i upozorili na neodrživost stope doprinosa za drugi mirovinski stup, koja bi, boje se zastupnici, mogla rezultirati socijalnim udarom i višim porezima.

"Najveći deficiti u Republici Hrvatskoj kad govorimo o proračunu su mirovine. Deficiti po mirovinskom sustavu su iznad 17 milijardi kuna iz godine u godinu, a s novim izdacima mi ćemo povećavati naš deficit", upozorio je nezavisni Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Uvjeren da je doprinos za drugi stup od pet posto nedovoljan te da će se mirovine u budućnosti isplaćivati iz povećanih poreza.

S tim je suglasan i Ivan Šuker (HDZ), koji je uvjeren da će 2024., kada se očekuje prvi val onih koji su većinu svog staža uplaćivali u drugi stup, nastati "socijalni kaos". "Evidentno je da ovih pet posto neće biti dovoljno", rekao je Šuker.

Evo koje su novosti u podnošenju prijava na mirovinsko osiguranje!

Đuro Popijač (HDZ) vladu je prozvao da je nesposobnošću dovela do pada broja osiguranika za 100 tisuća, zbog čega je omjer umirovljenika i osiguranika poraznih 1 naprema 1,13.

"Ako se ovakav trend nastavi, mirovine će u sve većim iznosima biti isplaćivane iz poreznih prihoda i dok se do kraja ne uništi gospodarstvo i dok ne umre i zadnji porezni obveznik. To je sasvim izvjesni scenarij koji će biti direktna posljedica katastrofalne ekonomske politike ove Vlade", rekao je Popijač.

Popijač sumnja u tvrdnje Vlade da razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima neće umanjiti mirovine hrvatskih branitelja.

"Govori se da ovo razdvajanje neće imati financijske učinke na vidinu braniteljske mirovine, ali iz formulacija članaka u ovom zakonu nije jasno kako će se osigurati da se visina braniteljske mirovine neće smanjivati", kazao je Popijač i dodao kako je nejasno što bi trebali biti efekti tog razdvajanja.

HDZ-ovu zastupniku replicirao je Željko Šemper (HSU), ističući da je za HDZ-ove vlade, u kojoj je sjedio i Popijač, nestalo je 136 tisuća radnih mjesta, a da je u zadnje tri godine vlasti Kukuriku koalicije ugašeno njih 70 tisuća.

Vanja Posavac (SDP) tvrdi da razdvajanje braniteljskih mirovina nakon 30. lipnja neće imati nikakvog učinka na visinu mirovina.

Laburist Zlatko Tušak najavio je amandman kojim će zatražiti da se umirovljenike koji su u mirovinu s punih 60 godina života i 41 godinom staža otišli do stupanja na snagu novog zakona izjednači s 5,5 tisuća umirovljenika kojima se mirovine više ne penaliziraju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene