Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nasilje među mladima jedan je od gorućih problema današnjeg društva, a međunarodna kampanja 'budi muško' namijenjena je upravo njegovom sprečavanju.


Iako bi fraza 'budi muško' neke mogla asocirati na problematično ponašanje i nepoželjne muške osobine koje uključuju i nasilje, danas je u zagrebačkoj strojarsko-tehničkoj školi ona poprimila sasvim drukčije značenje. 'Tema same kampanje je budi muško, odnosno ispitivanje tih stereotipa muškosti, odnosno muškarca kao nekakvog nasilnog frajera. Mi prezentiramo jedan taj drugi model muškarca koji može bit nenasilan, a opet da zadrži tu muškost', kazao je organizator Matko Gereš.

Ta je kampanja dio šireg međunarodnog projekta, a u Hrvatskoj i susjednim zemljama usmjerena je prema mladima srednjoškolskog uzrasta, u cilju razvijanja kulture nenasilja, jednakosti među spolovima, kao i svijesti o odgovornom spolnom ponašanju. Edukacija mladih odvija se i putem radionica urbane kulture. Za počasnog člana izabran je reper Edo Maajka, što bi neki mogli nazvati i kontradiktornim, s obzirom na njegove pjesme, koje su ponekad eksplicitnog sadržaja.

'Vulgarizmi nisu nasilje, u mojim pjesmama nema onog, hej, ajmo tući ljude. Ma psovanje i nasilje su dvije totalno drukčije stvari. Ja promoviram jedankost spolova, neagresiju i pacifizam', kazao nam je Edo Maajka. Treba vidjeti što o ovom projektu misle i djevojke, čije će se mišljenje sigurno najviše vrednovati.