Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjave Milorada Pupovca

Plenković nakon hitnog sastanka u HDZ-u: "Nismo razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije"

Andrija Jarak (Foto:Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto:Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak (Foto:Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu završio je nenajavljeni sastanak vrha stranke. Tema je bila aktualna politička situacija, a nakon izjava Milorada Pupovca koje je Vlada oštro osudila.

Plenković je u izjavi nakon sastanka rekao kako su teme sastanka bile: redovita politička situacija, plan za ovaj tjedan, plan za idući tjedan...te da su teme bile sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u RH.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

"Politika ove Vlade i HDZ-a je stvarati zemlju u kojoj se sve manjine u RH osjećaju dobro i sigurno, uključujući i predstavnike srpske nacionalne manjine. Najoštrije osuđujemo svaki napad, pa i ovaj kod Knina na ljude koji su gledali nogometnu utakmicu. Očekujemo da policija istraži slučaj i da se sve procesuira. I ja vjerujem da će se to i dogoditi. Jasno smo osudili ta nedjela", izjavio je premijer Plenković nakon sastanka.

"Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini smatramo krajnje neprimjerenim i nedopustivim izjave našega partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH, to ne stoji. Ne prihvaćam teze koje se nastoje nametnuti da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je zato odgovorna naša Vlada. Upravo obrnuto. Sve što radimo bilo je da smanjimo polarizaciju odnosa. S toga su te teze neprihvatljive i apsolutno ih odbacujem.

Što se tiče naših daljnjih aktivnosti želimo da one političke stranke koje potiču polarizaciju budu jasno identificirane. To zasigurno nije HDZ, a ni ova Vlada. To nije naša politika, a s takvim strankama se ne slažemo. Protiv smo svake isključivosti.

Od Pupovca očekujem da ne pridonosi polarizaciji društva. Svatko tko je odgovoran u RH treba priodonositi smanjivanju polarizacije. Hoću da se obustavi ta negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji individualnih djela kazne. Dosta sa spiralom mržnje u zemlji koja je članica EU. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje.

Nismo razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije", rekao je Plenković. Odgovorio je na pitanje ima li u HDZ-u suprotnih stavova od njegovog. "Službena politika HDZ-a je ono što vam ja govorim", rekao je.

"To su akti pojedinaca za koje će počinitelji odgovarati i počinitelju su ljudi s kojima ova Vlada nema ništa".

Na pitanje hoće li tražiti službenu ispriku od Pupovca, premijer je rekao: "Razgovarat ćemo".

U središnjici stranke bila je i bivša ministrica Dalić, a Plenković je rekao da su razgovarali o ekonomiji. "Razgovarali smo o ekonomiji, o ekonomskoj situaciji. Mi se vidimo i inače, vi ste bili slučajno bili tu, nemamo nikakav problem da razgovaramo".

"Zasigurno je Pupovac na prvom mjestu kao tema"

"U HDZ-u su nam rekli kako je riječ o neformalnom sastanku premijera Plenkovića s najbližim suradnicima i da je tema aktualna politička situacija s osvrtom na događanja u zadnja dva tjedna.

Zasigurno je onda Milorad Pupovac na prvom mjestu jer rijetko i što je unutar HDZ-a izazvalo takve žustre reakcije kao što je izjava Milorada Pupovca, gdje je on izjavio da je Hrvatska jedan od faktora nestabilnosti u široj regiji“, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Navodi kako su HDZ-ovci burno reagirali na Pupovčeve izjave, naročito braniteljske udruge koje su zatražile da Pupovac izađe iz koalicije ili da se barem ispriča zbog izjava.

"Za pretpostaviti je da je zato na sastanak došao ministar branitelj Tomo Medved. Premijer Plenković tu je s nekolicinom ministara, a zanimljivo je da su u HDZ došle dvije bivše ministrice Martina Dalić i Nada Murganić. Dalić je otišla iz središnjice stranke. Nada Murganić je još uvijek na sastanku. Na ulazu je rekla da ne zna što je tema sastanka. Isto je rekao i Davor Božinović.

Bit će zanimljivo čuti što će Plenković reći nakon sastanka i čeka se njegovo obraćanje “, izvijestio je Andrija Jarak.

Oštra reakcija Vlade na izjave Pupovca

Milorad Pupovac, koalicijski partner u Vladi Andreja Plenkovića, izjavio je nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo.

U jednoj od svojih brojnih izjava nakon napada na Srbe, Pupovac je također rekao kako ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH.

Na njegove teze oštro je reagirala Vlada, podsjećajući kako su najoštrije osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar).

Vlada je poručila da se radi o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj te da je Hrvatska dom svih svojih građana i da se u njoj svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Unatoč kritikama Pupovca, ponavljaju da se radi o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj.

''Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu'', odgovorili su iz Vlade na upit portala DNEVNIK.hr.

Na nenajavljeni sastanak u HDZ-u stigao je vrh stranke, a pretpostavlja se da je razlog tome sve veći pritisak desnice da Pupovac izađe iz koalicije.

Na izjave Pupovca, reagirali su mnogi. Između ostalih, ministri vanjskih i europskih poslova, te zdravstva Gordan Grlić Radman i Milan Kujundžić.

"Držim sramotno napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi. No nije nimalo manje tužno ni sramotno to što sada radi gospodin Pupovac koji sada huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje kao Hrvatske i kao države i kao nacije u tome smislu problematične", rekao je ministar Kujundžić.

Na upit ima li i dalje mjesta za Pupovca u vladajućoj većini Kujundžić je odgovorio kako o tome odlučuje premijer Andrej Plenković. "Iznenadilo me što je g. Pupovac, koji je profesor, ozbiljan i pametan čovjek, uporabio taj incident u svrhu u koju je uporabio. Mislim da svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati", kazao je.

"Izjava ne pridonosi stabiliziranju. Takve tenzije su nepotrebne", rekao je Grlić Radman.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene