Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Glavašu se nastavlja

Nena Mesić: Osjećam se ugroženo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima zbog ratnih zločina u Osijeku 1991. svjedokinja Nena Mesić, koja je ranije u medijima teretila prvooptuženog Glavaša, zatražila je od suda da ne svjedoči jer se osjeća ugroženo te da se prihvati njezin iskaz iz istrage u kojem nikog nije teretila.

Predsjednik Sudskog vijeća Željko Horvatović nije prihvatio prijedlog tužitelja da se kao dokaz prihvate njezine bilješke o zbivanjima u Osijeku 1991., čije su djelove objavili neki mediji, a u kojima je svjedokinja teško teretila Glavaša, za razliku od iskaza ranije datog u istrazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro oduzimanje odličja Glavašu Mesić ne zna ništa o tjeralici Njemačke za Perkovićem Slika nije dostupna 'Kazna joj odlazak u Tanzaniju' Ni minimum: Neni Mesić 10 mjeseci zatvora

Uoči svjedočenja, Nena Mesić zamolila je suca da pročita tri rečenice jer ih zbog stresa ne može izgovoriti. Uz sučevo dopuštenje pročitala je tekst u kojem je navela da su pozivi na suđenje za nju vrlo stresni, da je kao svjedokinja primala pozive i da se osjeća ugroženo.

Navela je i da zbog psihičkog stanja nije sposobna svjedočiti, da bi to za nju također predstavljalo ugrožavanje života i zdravlja, pa je zatražila da se prihvati njezin raniji iskaz iz istrage. 

Nena o Glavašu

U tom iskazu iz studenoga 2006., koji je udac pročitao, nije teretila osumnjičene. Navela je da se sredinom 1991. prijavila u Sekretarijat narodne obrane (SNO) u Osijeku i da je raspoređena u Zbor narodne garde, gdje je radila administrativne poslove.
Glavaša je povremeno slučajno susretala u zgradi SNO-a, a nije jo poznato da su u tu zgradu ili u garaže privodili civile, niti joj je poznat ijedan slučaj zločina nad civilima u Osijeku kojeg bi mogla povezati s Glavašom.
Za ratne zabilješke koje je vodila od 27. lipnja do 22. rujna 1991., svjedokinja je rekla da je to njezin subjektivan doživljaj stanja u Osijeku te da su bilješke u dnevnik unosile i druge osobe.
Obrana se usprotivila prijedlogu tužitelja da se zabilješke uvrste u dokaze, navodeći da je riječ nezakonitom dokaznom prijedlogu, čije bi korištenje predstavljalo povredu privatnosti. 

Saznanja uskraćena zbog prijetnji?

Nakon što je sud odbio bilješke uvrstiti u dokaze, smatrajući ih nevažnima jer je svjedokinja iskazala ono što zna, tužitelj je uložio prigovor, ustvrdivši da svjedokinja 'očito ima više saznanja ali ih ne iskazuje zbog prijetnji'.

Svjedokinja je rekla da ona nije sačuvala te bilješke ali da se sigurno nalaze u arhivi Službe za zaštitu ustavnog poretka te da je neke bilješke tužiteljstvu dostavio bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.

Nena Mesić je javnosti poznata iz slučaja 'Rovinjsko sunce' u kojem je optužena da je kao predsjednica Upravnog vijeća tog Doma za žrtve obiteljskog nasilja zlouporabeći položaj nezakonito stekla oko 65 tisuća kuna.

Suđenje Glavašu i ostalima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' nastavlja se sutra kad bi trebali svjedočiti Smilja i Stjepan Marković te Zdenko Blašković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene