Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naknada za tragediju

Nemanja je završio u kolicima, a osiguranje mu ne želi platiti odštetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi ih plaćamo. Ne samo jer su dijelom obvezna, već i zbog toga što volimo taj osjećaj sigurnosti.

Godišnje samo na police auto osiguranja Hrvati uplate gotovo tri milijarde kuna. Ista takva polica, obitelji Kojčić iz Dalja kraj Osijeka, nije donijela ono što je trebala. Naknadu za tragediju koju je proživio njihov sin Nemanja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Prije tri godine, dogodila se strašna automobilska nesreća. U automobil u kojem je putovao Nemanja, udario je velikom brzinom drugi automobil. Na licu mjesta, jedna je osoba poginula, ostale tri su se za dlaku izvukle. No, sa teškim ozljedama. Nemanja je bio jedan od njih. Jedva je preživio. Danas je u kolicima.

Sudski spor traje već dvije godine

Premda prema zakonu ima pravo na odštetu, dvije godine od pokretanja postupka osiguranje im je isplatilo samo dio. Do tada, obitelj je potrošila sve što su imali. Prodali zemlju od koje su kao poljoprivredna obitelj živjeli. Majka je cijelo to vrijeme na bolovanju, jer Nemanja ne može gotovo ništa samostalno. Čak i za odlazak na toalet, treba tuđu pomoć.
Kontaktirali su osiguranje. No od tamo nisu dobili nikakvu pozitivnu reakciju.

Unajmili su i odvjetnika, dvije godine vodi se sudski spor za naknadu štete. Premda osiguranje ima sva prava na dokaze koja traže i mnoga vještačenja, zakonski je naime to sve čisto, Nemanja pati. Kako se nesreća dogodila u Srbiji, osiguranje traži da isplatu obavi srpska osiguravajuća kuća vozača koji je skrivio nesreću.

Toliko potrebna rehabilitacija koja daje rezultate je skupa. Naime, svaki odlazak u privatnu kliniku u Zagreb, tu obitelj stoji oko 1.200 kuna. Dolazili su i po triput na tjedan, novca više nema, a sve zalihe su potrošene. Ovrhe prijete jer su u kreditima, no Kojčići ne odustaju. Na sve moguće načine skupljaju kunu po kunu. Jer nade ima. Nemanji je leđna moždina neoštećena. Postoji nada da će, ukoliko nastavi sa rehabilitacijom, ali redovitom, možda jednom stati na svoje noge. Barem uz pomoć štaka.

Nagodba kojom se agonija obitelji Kojčić, i prije svega Nemanje, mogla riješiti davno i bez suda, i dalje nije na vidiku. Odvjetnik osiguranja tvrdi, sve ide prema propisima i zakonima i nitko ništa ne gubi. No gubi Nemanja. Taj je 26-godišnjak već izgubio dvije godine na sud, umjesto da se posvetio samo rehabilitaciji.

Sve je moglo i bez suda

Odvjetnica Ana Marija Međimurec, koja nije vezana za ovaj slučaj tvrdi, ovo je samo jedan od primjera na koji način osiguranja odugovlače sa ispalatama. Iza sebe ima nekoliko stotina slučajeva i kaže, osiguranja dobro zarađuju. No na isplate, osobito u situacijama kada su suočeni sa povećim iznosima, nisu spremni. Premda u Hrvatskom uredu za osiguranje tvrde da osiguranjima nije u cilju da zavlače, jer time plaćaju i kamate, 'muljanja' ima.

Pravni zastupnik obitelji Kojčić, Ivan Muslin rekao nam je, odštete će biti. No moglo je sve proći i bez suda. Osiguranje bi možda i manje platilo nagodbom. No dijaloga nije bilo.
Kad tad, naplata će stići. No Nemanji najbolje godine života prolaze u kolicima. Na sudu u Osijeku gdje smo ga zadnji put sreli ovog ponedjeljka, vidjelo se razočaranje cijelom situacijom. Majka Dušanka kroz suze je samo rekla: 'Moje dijete već razmišlja i o štrajku glađu!'. Više u prilogu magazina Provjereno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene