Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fokus na EU fondove

Stižu nova pravila za poticanje poduzetništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubuduće, bit će manje novca iz državnog proračuna za poticaje industrijalcima, a slijede i nova pravila za poticanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika.

Najavili su to ministar gospodarstva i ministar poduzetništva, koji su Dan žena prigodno proveli na kongresu samozaposlenih poduzetnica. Poručili su da će više novca biti iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Biram Hrvatsku Mali interes Hrvata za povratkom u domovinu i uz mjeru Vlade, demograf: "To nije cifra kojom bi čovjek riješio probleme zbog kojih je otišao" Laura Codruta Kovesi optužnica EPPO-a Hrvatski poduzetnik uzeo više od 200 tisuća eura bespovratnih poticaja

Za nabavu strojeva ili gradnju proizvodnih pogona u državnom proračunu novca neće biti kao dosad, najavio je ministar gospodarstva na druženju sa ženama poduzetnicama.

"Idemo sad s programima koji su više orijentirani na fondove Europske unije, koji bi trebali biti vrlo izdašni već u ovoj godini pa ćemo se u tom dijelu orijentirati, da potaknemo korištenje tih fondova, jer nacionalna sredstva su relativno ograničena", ističe ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most).

Za obrtnike, mikro i male poduzetnike nakon donošenja proračuna nastavlja se poduzetnički impuls ali na drugačiji način. "Prepoznat će se one najugroženije poduzetničke skupine dakle obrtnici, mikro i mali. Za jedan dio malih i srednjih osposobit ćemo zajednička nacionalna pravila na takav način da svima budu dostupna sredstva kroz fondove Europske unije", kaže ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat (HDZ).

Državni poticaji dobro bi došli samozaposlenoj voditeljici škole orijentalni plesova. Opstala je prvih nekoliko mjeseci na tržištu, no voljela bi povećati broj tečajeva i polaznika. "Nekakvi poticaji bilo kakve vrste bi dobro došli, čak i jeftiniji gradski prostori s obzirom da je to nekakv aktualni problem inače plesnih grupa, plesnih škola. Trebaju nam ipak povoljnije najamnine", ističe poduzetnica Irena Sertić.

Direktorica građevinske tvrtke iz Pule želi samo manje represije od strane državnih inspektora. "Mi ne možemo biti, i pravnici, i računovođe, i doktori, i ekonomisti. Imamo pravo pogriješiti, zbog toga ne trebamo biti sankcionirani nego trebamo biti obučeni", smatra poduzetnica Patrizia Milani.

Opomene umjesto velikih novčnih kazni najavio je ministar gospodarstva, a radi se i na jednostavnijim prijavama za EU fondove. "Razgovaramo i sa hrpom konzultanata koji nam sugeriraju što i kako olakšat u tim pravilima, a da bi tih aplikacija bilo daleko daleko više,a s druge strane da nam te aplikacije ne padaju na administrativnim procedurama", kaže ministar Horvat.

Moto je, poručio je ministar, da svaka kuna iz državnog proračuna zaradi barem još jednu kunu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene