Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Jakovina:

'Nema razumijevanja kod Slovenaca za zajedničku zaštitu terana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije u razgovorima sa Slovenijom naišla na razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog rješenja za zaštitu vina teran, izjavio je u Luxembourgu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar Jakovina je prije početka sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a, razgovorao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakva nam je zapravo država... VIDEO Možete li vjerovati da je ministar ovo izjavio? Slika nije dostupna Nestručnost i neznanje HDZ: Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za neiskorištenost EU fondova

>>Istarski teran izbačen sa slovenskih polica: 'Potez slovenskih kolega nije fer'

'Imali smo sastanak s kolegama iz Slovenije, razmijenili smo stajališta u vezi s problemom terana i za sada, nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog prekograničnog zahtjeva za zaštitu tako da nam preostaje iskoristiti preostale mogućnosti, prvenstveno u razgovoru s kolegama iz Italije i u dodatnim konzultacijama s Europskom komisijom, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje nam stoje na raspologanju u svrhu zaštite intresa hrvatskih vinara', rekao je ministar Jakovina, dodajući da je zaštita istarskog terana od prevelikog značenja da se ne bi učinilo sve što je moguće.

Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta, a hrvatska je javnost ostala neugodno iznenađena nedavnom intervencijom slovenskih proizvođača vina, koji su od svog resornog ministarstva zatražili povlačenje s prodajnih polica vina iz Hrvatske s etiketom istarskog terana, pod izlikom da se radi o nepoštivanju odredbi EU zakonodavstva glede upotrebe imena sorte vinske loze koja sadrži zaštitu geografskog podrijetla.

>>Jakovina: To što sam propustio uskladiti sve po zakonu, ne znači da radim loše

Predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević nedavno je izjavio da je Slovenija ulaskom u EU zaštitila kraški teran, no kao tehnologiju proizvodnje vina od sorte refoška na Krasu. 'Time su prejudicirali da je teran isto što i refošk, ali proizveden na njihovom terenu', rekao je Matošević.Na pitanje što konkretno zamjera slovenskog strani, ministar Jakovina je rekao da se može govoriti o zaštiti tradicijskog naziva, ali ne i o zaštiti oznake izvornosti za nešto što je znanstveno dokazano da su teran i refošk dvije različite sorte.

'Očekivali smo tu više razumijevanja za zajednički interes za prekogranični projekt zaštite za sve tri zemlje u kojima se proizvodi teran', rekao je Jakovina.

Slovenski ministar potvrdio: Ne pristajemo na transgraničnu zaštitu terana

U međuvremenu, slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan potvrdio je u ponedjeljak u Luksemburgu nakon razgovora s hrvatskim ministrom Tihomirom Jakovinom da Slovenija ne pristaje na transgraničnu zaštitu vina teran.

"Naše ministarstvo zaduženo je da se europski aqui poštuje takav kakav jest, ne možemo s hrvatskim ministarstvom voditi pregovore o nekom kompromisu", rekao je Židan slovenskim novinarima nakon što se s hrvatskim kolegom našao u Luksemburgu.

Ministar Jakovina sa slovenskim je kolegom na marginama sastanka europskih ministara poljoprivrede predložio da se pitanje vina teran koje se proizvodi u hrvatskoj Istri, ali i dijelovima Slovenije i Italije, riješi transgraničnom zaštitom, odnosno kompromisom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene