Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvo soigurano

'Nema razloga za neisplatu božićnica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Novac za božićnice u zdravstvu već je osiguran u ugovorenim limitima ustanova', rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Unatoč najavi da zaposlenima u javnim službama neće biti isplaćene božićnice u zajamčenom iznosu od 1.250 kuna, petnaestak zdravstvenih ustanova isplatilo ih je sa ovomjesečnom isplatom plaća, budući da je novac za božićnice u zdravstvu već osiguran u ugovorenim limitima ustanova, doznaje se od predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Čelnica sindikata stoga pita zašto se desetak dana prije isplate božićnice za koje su sredstava osigurana netko sjetio da one ne mogu biti isplaćene u dogovorenom iznosu već da zaposleni u zdravstvu mogu dobiti samo 500 kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kratko kako se nada da će Vlada i sindikati postići dogovor. Nije konkretno odgovorio na pitanje što će biti s božićnicama i hoće li ih zaposleni u bolnicama u kojima su isplaćene morati vratiti.

>> U privatnom sektoru pljušte otkazi, u državnom božićnice

‘Ministar zdravstva do jučer je tvrdio da su božićnice osigurane u limitima, a upitan prije nekoliko dana hoće li biti isplaćene, odgovorio je da je on jedini ministar koji je u limitima ustanova osigurao sva materijalna prava zaposlenima’, kazala je Avbeškek, navodeći kao primjer bolnice koje su isplatile božićnice, poput zagrebačkih KB Dubrava i Klinike za zarazne bolesti ‘Fran Mihaljević’, te bolnica u Čakovcu i Popovači. Avberšek je pozvala i ostale ravnatelje da ispoštuju kolektivni ugovor i isplate radnicima ono što im pripada. U protivnom najavila je tužbu protiv Vlade kao poslodavca zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene