Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Novac za božićnice u zdravstvu već je osiguran u ugovorenim limitima ustanova', rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.


Unatoč najavi da zaposlenima u javnim službama neće biti isplaćene božićnice u zajamčenom iznosu od 1.250 kuna, petnaestak zdravstvenih ustanova isplatilo ih je sa ovomjesečnom isplatom plaća, budući da je novac za božićnice u zdravstvu već osiguran u ugovorenim limitima ustanova, doznaje se od predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek.

Vezani članci Klinička bolnica Dubrava - 1 Stručnjaci o zdravstvenom sustavu: "Sustav je relativno dobro prebrodio COVID krizu, ali potrebne su jasne reforme" Izbor za najsestru i najliječnika 2020. godine 01 Pacijenti izabrali svoje heroje: Titulu za najsestru i najliječnika osvojili ''anđeli nade''

Čelnica sindikata stoga pita zašto se desetak dana prije isplate božićnice za koje su sredstava osigurana netko sjetio da one ne mogu biti isplaćene u dogovorenom iznosu već da zaposleni u zdravstvu mogu dobiti samo 500 kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kratko kako se nada da će Vlada i sindikati postići dogovor. Nije konkretno odgovorio na pitanje što će biti s božićnicama i hoće li ih zaposleni u bolnicama u kojima su isplaćene morati vratiti.

>> U privatnom sektoru pljušte otkazi, u državnom božićnice

‘Ministar zdravstva do jučer je tvrdio da su božićnice osigurane u limitima, a upitan prije nekoliko dana hoće li biti isplaćene, odgovorio je da je on jedini ministar koji je u limitima ustanova osigurao sva materijalna prava zaposlenima’, kazala je Avbeškek, navodeći kao primjer bolnice koje su isplatile božićnice, poput zagrebačkih KB Dubrava i Klinike za zarazne bolesti ‘Fran Mihaljević’, te bolnica u Čakovcu i Popovači. Avberšek je pozvala i ostale ravnatelje da ispoštuju kolektivni ugovor i isplate radnicima ono što im pripada. U protivnom najavila je tužbu protiv Vlade kao poslodavca zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. (Hina)